Зашто Немце више не плаши штампање „Мајн кампфа”

За куповину коментарисане верзије Хитлеровог програмског манифеста више се интересују историчари и наставници него десничарски радикали

0

Ново издање „Мајн кампфа” Адолфа Хитлера протекле године био је бестселер у Немачкој, одјекнуло је ових дана у међународним медијима са дозом забринутости да је под утицајем избегличке кризе у најјачој европској економији дошло до васкрсавања симпатија према нацистичкој идеологији. Међутим, упркос чињеници да су поједини десничарски покрети и партије заиста антиимигрантском реториком успели да привуку наклоност десетак одсто бирача, мало кога је у Немачкој забринуло то што је први пут после Другог светског рата издат својеврсни нацистички манифест и што је продат у 85.000 примерака.

Разлог за што критичку јавност у Немачкој није узнемирило то што је „Мајн кампф” (Моја борба) по други пут популаран међу Немцима лежи у чињеници да се за ово ново издање побринуо минхенски Институт за савремену историју (ИфЗ), који је фиреров програмски манифест објавио уз око 3.700 фуснота у којима су напомене и објашњења историчара који Хитлерове речи стављају у контекст неславне нацистичке прошлости. Тако се испоставило да је Хитлерово дело напрасно није омиљено штиво десничарских радикала, већ оних који се у Немачкој баве политиком и историјом.

„Подаци о продаји су били и за нас огромно изненађење”, истиче за немачку новинску агенцију ДПА Андреас Виршинг, директор ИфЗ-а чији стручњаци су годинама радили на припреми овог критичког и коментарисаног издања а све са намером да „Хитлерове написе деконструишу и ставе у контекст – како су рођене његове тезе, који су му били циљеви и пре свега како се са данашњим знањима можемо супротставити безбројним Хитлeровим тврдњама, лажима и изјавама о намерама”. „Нико заиста није могао да очекује овакву продају”.

У почетку ИфЗ је очекивао да ће бити довољно што је одштампао 4.000 примерака овог обимног издања под насловом „Хитлер. Мајн кампф. Критичко издање”, који има два тома са укупно око 2.000 страна, при чему му је цена 59 евра. Међутим, морали су још шест пута да га доштампавају, при чему је већ у априлу прошле године на еминентној „Шпигловој” листи бестселера ово дело заузело место најпродаванијег у Немачкој међу књигама која нису фикција. У ишчекивању седмог доштампања крајем овог месеца, на немачкој верзији „Амазона” појединци ову књигу продају и за по 140 евра.

До прошле године ауторска права на Хитлерово дело је имала немачка савезна покрајина Баварска, која није дозвољавала поновно штампање овог дела, које је иначе у време нацизма штампано у чак 12,4 милиона примерака. И сама најава да ће поново бити штампана књига у којој Хитлер представља делове свог живота, као и ставове о аријевској „расној чистоти”, анексији суседних држава зарад стварања „животног простора” за Немце, као мржњи према Јеврејима и комунизму, узнемирила је пре свега јеврејске организације.

„Испоставило се да је био потпуно неоснован страх да ће поновно објављивање допринети промовисању Хитлерове идеологије или га учинити друштвено неприхватљивим а неонацистима дати нову пропагандну платформу ”, каже Виршинг и истиче да подаци које добијају од књижара указују да су купци књиге углавном „клијенти заинтересовани за политику и историју, као и наставници”, а не „стари реакционари или десничарски радикали”. „Насупрот страховањима, дебата о Хитлеровом погледу на свет и његовом приступу пропаганди пружила је увид у узроке и последице тоталитарних идеологија у тренутку када се поново појављују ауторитарни политички погледи и десничарски слогани”.

Да су Немци одлучили да „Мајн кампф” више не буде потпуни табу већ основа за учење о неславној прошлости сведочи и то да је немачка министарка просвете Јохана Ванка истакла да би ово критичка верзија овог дела требало да помогне раскринкавању митова о нацистичком вођи тако што ће та књига ући и у наставни програм. То је подржало и Немачко удружење наставника истичући да би то „вакцинисало” тинејџере од десничарског политичког екстремизма. Засад ово дело није ушло у наставни програм у Немачкој, али у Баварској тамошње покрајински министарство образовања већ ради на водичу за наставнике како да ово дело укључе у наставни програм за часове историје.

Ненад РАДИЧЕВИЋ, Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*