Зашто обележавамо Обрезање Господа Исуса Христа (Мали Божић)?

0

Мали Божић одн. Обрезање Господа Исуса Христа, Српска православна црква прославља сваког 14. јануара. Осмог дана по рођењу Христос је по Мојсијевом закону, који је важио за сву јеврејску мушку децу, обрезан. При томе је добио име Исус, како је забележио еванђелист Лука, а по чему се и придаје изузетан значај овом датуму.

Зашто славимо овај дан, ако се у нашој православној цркви не примењује чин обрезања?

Према Светом писму, Исус Христос је преузео на себе грехе људског рода, а чин обрезања се сматра знаком очишћења од прародитељског греха. У запису владике Николаја Велимировића стоји да је „Христос на себе примио људско тело и поднео бол за грех одређен“.

mali bozić

У Старом завету је установљено обрезање за ознаку крштења и очишћења прародитељског греха, иако се овај грех уствари није очишћавао обрезањем, све до Христовог добровољног проливања крви за људски род, кажу књиге веронаучне. Обрезање је било као нека казна за првобитни грех, и као знак његов, јер је обрезивано новорођенче, по речима Давида, зачето у безакоњима, и у гресима роди га мати његова. И од обрезања остајао је ожиљак на телу детињем.

Испунивши закон, Господ је нама оставио духовно обрезање, обрезање срца – свету тајну крштења, за које је телесно обрезање била само припрема, поручује Српска православна црква.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*