Зашто се Јанковић ограђује од људи без којих политички не би постојао?

0

Изјаве посланице Нове странке Маринике Тепић изазвале су бројне коментаре и само потврдиле оно што се већ дуже време спекулише у јавности, а то је да се председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић дистанцирао од оних политичара који су му помогли да се на председничким изборима добро пласира.
Јанковић је, како је навела посланица, после избора обелоданио да политичаре више не види међу својим најбилижим сарадницима, иако је уз помоћ њих успео да освоји 17 одсто подршке на изборима.
– Да сам имала прилике, питала бих Јанковића зашто је скептичан према опозиционим странкама које су га подржале на изборима. Помогли смо му да дође до освојених скоро 17 одсто подршке, уместо пројектованих 13-13 одсто, од неких чак и на једонцифреном нивоу- рекла је она. У Јанковићевом покретку тврде да могу да сарађују само са онима који ни на једном нивоу немају сарадњу са Вучићем, а Тепићева на то одговара да су они странка која је још пре избора рекла да никада неће сарађивати са Вучићем, што и чини све време, и више него очито на највидљивијем месту, у Народној скупштини.
На питање постоји ли ипак начелна могућност да сарађује са Јанковићевим покретом, Тепићева је одговорила да „свако ко је одлучан да сменимо штетни и аутократски Вучићев режим, уз неприкосновена начела демократије – не апсолутизам већине, већ поштовање и гласа мањине – куца на отворена врата Нове странке“.

Јанковић може да их позове, додала је Тепићева, ако зна шта жели.

„Напросто морамо да видимо око чега је окупљање, какве се долуке доносе и какав је однос према будућим и бившим савезницима, какви су то услови. Јер услови нису једнострани, већ обострани. И ми имамо свој Статут који је одавно усвојен, своја начела и лимите, одавно инсистирајући и доказујући немогућност сарадње и кокетирања са свима који директно или индиректно сарађују са СНС“, истакла је Тепић.

Ми смо питали грађане на Твитеру да ли подржавају Јанковићево дистанцирање од дојучерашњих политичких савезника. Иако изјашњавање о овом питању још увек траје, незнатно више испитаника сматра да Јанковић треба да се дистанцира од оних који су га подржали током избора.

Редакција Опозиционар ©

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*