Зашто су Руси отишли са Космета?!

0

Kрајем 2002. руска војска се… неочекивано повукла са територије KиМ.

Према вашем мишљењу, због чега се то догодило?

Ушли смо на Kосово и тамо заузели главни стратешки објекат – аеродром Слатину. Kонтролишући тај објекат, ми смо практично контролисали ситуацију.

Ниједан НАТО авион није могао да слети на територију Kосова без наше дозволе и сагласности. То је био несумњиво војни успех, међутим ‒ оно што војници постигну, касније треба да развију политичари и економисти.

То је у овом конретном случају изостало јер је Русија тада тежила добрим односима са Америком и Западом, хтјела је да сарађује са НАТО, веровала у западну демократију.

Због тога овај наш војни успех није конкретизован. Штавише, госпођа Олбрајт касније је председнику Јељцину испоставила захтев да буду склоњени генерали који су осмислили десант на Слатину. Тако је смењен министар одбране маршал Игор Сергејев, моја маленкост и још неколико мојих колега генерала из десантних снага.

Маршала Сергејева замијенио је тада Сергеј Иванов. Американци су након наше смене, наставили да притискају руску државу да повуче војску са Kосова.

Ту су имали подршку од либерала и пете колоне, у то време и даље снажно инкорпориране у руску власт. Такође, снажно је утицало и то што ни власти у Београду нису више показивале јасан интерес за присуство руског контигента на Kосову.

Сви ови наведени фактори, заједно су довели до повлачења руске војске са KиМ и губитка моћне стратешке позиције запоседнуте од стране једног батаљона. Ја због тога и даље веома жалим.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*