Зашто Тито никада није ишао на гроб мајци и сину? Дете сахранио усред ноћи, за мајчину смрт сазнао по повратку из Русије

0

Живот Јосипа Броза Тита и данас представља велику непознаницу.

Јавност углавном не зна да су његови родитељи сахрањени у Купинцу, као и то да Тито никад није обишао то место. Та прича заправо подгрева оне највеће теорије завере о Брозу, које тврде да он и није био загорски сељак него руски племић или дете аустријскога грофа…

Поставља се питање зашто никад није био на гробу својих родитеља, али и свог детета?

Пре више од 90 година, у мрклој ноћи, на гробљу двојица мушкараца копала су малу раку – довољно велику тек за мали ковчег.

Сахрањен усред ноћи док су сви спавали

Нису страховали да ће их ико открити, цело село је спавало. Сељак Фрањо Бистрица помогао је пријатељу да направи ковчег и сад са њим копа раку на гробљу.

Година је 1920. двојица мушкараца сахрањују тек два дана старог дечачића, сина Фрањина пријатеља – Јосипа Броза који ће касније у целоме свету постати познат под надимком Тито.

Дечака нису могли легално да сахране. Није био крштен, а свештеници нису допуштали да се некрштено дете сахрани на гробљу. Међутим, Тито се није дао спречити. Сахранио је сина, али није обележио његов гроб. Неколико дана пре дошао је у Купинец, село крај Јастребарског, где су му се родитељи доселили из Кумровца.

Титов отац Фрањо добио је кућу 1912. од банке за коју је радио, а која је у Купинцу имала посед, већином шуму у којој је Фрањо био лугар. Тито је дошао из Русије, а с њим је дошла и његова прва супруга Пелагија.

У књизи Владимира Дедијера “Нови прилози за биографију Јосипа Броза Тита” постоји Брозово сведочанство о повратку.

„Стигао сам тамо једне ноћи и нашао оца и једног од своје браће код вечере. Казали су ми да је моја мајка Марија умрла 1918. Само неколико сати касније, моја ми је жена родила прво дете, сина. Али је он умро након два дана“, сведочио је Тито.

Оцу никад није опростио везу са удовицом

Ипак, док је Кумровец и данас познато родно место Јосипа Броза Тита, Купинец је готово заборављен. Камена плоча испод које леже кости његове мајке Марије, оца Фрање и сестре Тилде добро је очувана.

За њу се брину комуналци, а у Југославији су се бринули војници Југославенске народне армије (ЈНА). Пажњу привлачи очигледна разлика у вредновању појединих чланова Титове породице. На врху плоче највећим словима пише “Титова мама”.

Међутим, Фрању се на плочи не ословљава татом него оцем. Ништа чудно, зна ли се да Тито оцу никад није опростио везу с једном удовицом након мајчине смрти.

Курир.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*