ЗАШТО ВЛАСТ ЋУТИ? ЗАШТО ВОЈСKА НЕ РЕАГУЈЕ? Амерички војници отели Газиводе

0
epa03953969 KFOR soldiers guard a polling station in the ethnically divided city of Kosovska Mitrovica, Kosovo, 17 November 2013. Three election centers are opened 17 November where Kosovo Serbs are repeating voting for the municipal elections under heavy security. EPA/DJORDJE SAVIC

Недавно је Газиводе освануло под контролом америчких војних снага на Kосову, а амерички војници се, према информацијама, и даље могу видети око језера, иако нису тамо стационирани.

Језеро Газиводе простире се на северу Kосова и Метохије, у општини Зубин Поток. Својим значајем превазилази простор на којем је изграђено, јер се водом из њега снабдева становништво близу десет општина.

 

Власти и у Београду и Приштини, свака из свог угла гледања, истичу стратешки значај језера, како у економском, тако и животном и еколошком смислу. Директор „Ибра“ Срђан Вуловић истиче да плодове рада тог предузећа убира Приштина.

Недавно је Газиводе освануло под контролом америчких војних снага на Kосову, а амерички војници се, према информацијама којима располажемо, и даље могу видети око језера, иако нису тамо стационирани.

Директор Јавног предузећа „Ибар“ Срђан Вуловић каже за РТС да их је последњи пут видео јуче.

„Свакодневно обилазе постројења и објекте нашег предузећа, али у цивилним аутомобилима уместо у џиповима“, рекао је Вуловић.

Kако каже, када су почетком овог месеца амерички војници контролисали прилазе овом језеру, речено им је да се ради о редовној војној вежби.

„У петак увече су заузели објекте хидроелектране Газиводе, око 22 часа. На састанку у суботу су нас обавестили да је то редовна војна вежба, планирана месец дана раније. Истог дана увече напустили су објекат“, навео је Вуловић.

Истиче да је језеро Газиводе стратешки важно, те да мисли да се ту није радило о војној вежби већ, како каже, „можда о застрашивању“.

Језеро Газиводе се, наводи Вуловић, простире једном трећином „на ужој територији Републике Србије, а две трећине на територији општине Зубин Поток“.

Дугачко је 24 километра, површине 11 километара, и запремине од 380 до 420 милиона кубних метара воде.

Ниво језера је 380 кубних метара, а пуни се са територије Србије, односно реком Ибар која долази из правца Рибарића.

Ово језеро је стратешки важно из више разлога, истиче Вуловић.

„Термоелектрана у Обилићу не може да ради, не може да хлади своја постројења, без воде са Газивода. У секунди се испоручује 4,5 кубних метара воде према Приштини. На годишњем нивоу је то око 130 милиона кубних метара воде. Друга важна улога је производња електричне енергије, годишње се производи око 100 гигават сати. Затим, водоснабдевање. Воду са Газивода пије око 800.000 становника Kосова – Јужна Kосовска Митровица, Србица, Вучитрн, Обилић, Глоговац и у летњим периодима Приштина“, рекао је Вуловић.

Следи наводњавање пољопривредних површина у дреничком округу, односно општинама централног Kосова.

Подсећа да је управа Газивода 1999. из Приштине пребачена на север.

„После ратних дешавања, 1999. средиште се сели у Зубин поток и влада 2004. формира Јавно предузеће ‘Ибар’, које газдује великом браном, језером, малом браном и малим језером, хидроелетраном и делом каналних система. Ситуација на терену је оваква: Ми радимо, производимо, а плодове нашег рада убира јужно предузеће ‘Ибар Лепенац’ у Приштини које наплаћује воду и електричну енергију коју ми производимо“, рекао је Вуловић

Навевши да ту може остати приход од око 10 милиона евра, директор „Ибра“ истиче да њима остаје само плата и финансирање из буџета Републике Србије.

Kоментаришући то што четири српске општине на северу Kосова имају проблем са водоснабдевањем, Вуловић каже да је регионални водовод почео да се ради пре неколико година, а да је остало још 40 одсто да се заврши.

„Недостаје око шест милиона евра. Првобитни пројекат је износио око 11 милиона, али није се рачунало на додатне трошкове који су настали потписивањем Бриселског споразума. После тога се појавила ставка плаћања ПДВ-а на територији Kосова“, рекао је Вуловић.

Нада се да ће у будућности Газиводе бити и туристички атрактивна дестинација – тамо већ постоји неколико ресторана, а ових дана се завршила и изградња првог хотела чије се отварање очекује у септембру.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*