Зато је важно мењати лозинке: Ево колико криминалци плаћају ваше личне податке на Дарк вебу!

0

Подаци за претплатничке сервисе продају се по цени од 1 до 10 долара, 20 долара коштају информације о возачкој дозволи, док за 30 долара може да се добије пакет информација о корисницима – идентификациони број, адреса и други хакерима занимљиви подаци

Многи подаци попут корисничких имена и лозинки за бројне сервисе као што су мејлови, Фејсбука, Твитер, Нетфликс, подаци о банковним картицама, возачким дозволама, пасошима и слично тражена су роба на интернету, и на Дарк вебу хакери и онлајн криминалци плаћају велике суме новца да се домогну тих информација.

Сигурносни стручњаци објавили су, на основу података с Дарк веба из протекле две године, најтраженије податке међу хакерима и криминалцима, као и њихове цене.

Своте које се најчешће плаћају за податке износе од једног до 2.000 долара. За један долар продају се подаци о идентификационом броју (број социјалног осигурања у САД) и уопштено корисничка имена и шифре за нефинансијске сервисе.

Овакви подаци, односно корисничка имена и шифре за сервисе за плаћање попут нпр. Пејпала купују се по цени од 20 до 200 долара, док се информације о кредитним или дебитним картицама плаћају од 5 до 110 долара – цена с ЦЦВ бројем скупља је за 5 долара, а за 15 долара више продају се и остали подаци о банци која је издала те картице.

Подаци за претплатничке сервисе продају се по цени од 1 до 10 долара, 20 долара коштају информације о возачкој дозволи, док за 30 долара може да се добије пакет информација о корисницима (идентификациони број, адреса и други хакерима занимљиви подаци).

Мало веће суме потребно је издвојити за информације о дипломи (између 100 и 400 долара), медицинским подацима (до хиљаду долара, у зависности о каквим је подацима реч), док се најбоље котира амерички пасош који се на Дарк вебу плаћа између 1.000 и 2.000 долара.

Оно што је важно напоменути јесте да је велики број превара почињен употребом података украдених пре две до шест година, тако да је изузетно важно мењати шифре и користити сложене шифре. Такође, треба бити врло опрезан када су у питању подаци који се објављују на друштвеним мрежама јер нпр ако имате отворен профил на Фејсбуку и објављујете много информација, само на основу тога могу да се сазнају подаци о рођенданима вас и ваших ближњих, о именима деце, адреси на којој станујете и бројни слични подаци којима није место на интернету, нарочито не на јавним профилима на Фацебооку.

Kоја је тренутно најсигурнија апликација доступна сваком кориснику мобилног телефона?

Према најновијим истраживањима, апликација која вам може пружити максималну заштиту током комуникације преко ваших мобилних телефона је Биоцодед апликација. Потражња за неком апликацијом која ће пружити сигурност и слободу приликом комуникације је завршена, јер су стручњаци из ове фирме успели да направе највећу могућу заштиту ваших података.

Биоцодед је апликација која вам омогућава тренутно највиши могући ступањ заштите током комуникације. Ова апликација поседује двоструки заштитни протокол који вам омогућава потпуно безбедну комуникацију. Биоцодед апликација је проверена И одобрена од стране независних безбедносних агенција.

Док користите ову апликацију ваше поруке и позиви су енкриптовани, а најзанимљивија опција у оквиру Биоцодед апликације су криптован “гроуп цхат” и временски ограничене само-уништавајуће поруке. Практично сви подаци које пошаљете или размените у оквиру ове апликације су потпуно заштићени и нико им не може приступити чак иако вам украду телефон ако имате податке закључане унутар ове апликације.

Едвард Сноуден је препоручио Сигнал, као апликацију која нуди највећи степен сигурности података. Међутим, појавом Биоцодед апликације, Сигнал је је добио реалну конкуренцију и можда чак изгубио водећу позицију, јер Биоцодед штити ваше податке боље чак и од Сигнал апликације, што потврђује и чињеница да је сигурностне силе неких земаља користе за интерну комуникацију. На тај начин сваки корисник ове апликације практично има највишу могућу заштиту података на свом телефону И у комуникацији преко интернета.

 

 

Стил курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*