Затвор родитељима који вегански хране децу?

0

Предлог закона по којем би се родитељи који својој деци ускраћују храну животињског порекла кажњавали затвором, у Италији је покренуо оштре полемике између присталица и противника веганске исхране, не без политичких уплитања, јер је предлог дошао из странке бившег премијера Силвија Берлусконија.

На предлог закона који подразумева казну затвора за родитеље вегане, који је изнела посланица Елвира Савино из странке Форца Италија, први су реаговали заступници права животиња.

„Веганска храна је примерен тип прехране, чак и за децу, уз знање о саставу намирница и редовну контролу лекара“, истиче председник удружења „Анималисти Италије“ Валтер Капорале.

Додаје да је „бесмислено и незаконито бранити родитељима да своју децу хране без меса, млека, јаја и рибе“, преноси Хина. Са њим се сложио и председник Италијанског друштва за истраживање намирница, Анреа Ђисели.

Начин на који се данас храни Запад је неупоредиво опаснији од веганске хране“, истиче Ђисели. Појавили су се и политички коментари како је предлог Берлусконијеве посланице мотивисан популистичком жељом да се угоди осећајима бирача, а не здравственим разлозима.

Законски предлог да се родитељи који присиљавају децу на веганску дијету казне, уследио је након неколико случајева хоспитализације, кад је откривено да је неколико деце било далеко испод просека осталих по телесној тежини, а друга су имала и тешкоће због недостатка одређених минерала и витамина које тело добија углавном преко хране животињског порекла.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*