Zatvor roditeljima koji veganski hrane decu?

0

Predlog zakona po kojem bi se roditelji koji svojoj deci uskraćuju hranu životinjskog porekla kažnjavali zatvorom, u Italiji je pokrenuo oštre polemike između pristalica i protivnika veganske ishrane, ne bez političkih uplitanja, jer je predlog došao iz stranke bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Na predlog zakona koji podrazumeva kaznu zatvora za roditelje vegane, koji je iznela poslanica Elvira Savino iz stranke Forca Italija, prvi su reagovali zastupnici prava životinja.

„Veganska hrana je primeren tip prehrane, čak i za decu, uz znanje o sastavu namirnica i redovnu kontrolu lekara“, ističe predsednik udruženja „Animalisti Italije“ Valter Kaporale.

Dodaje da je „besmisleno i nezakonito braniti roditeljima da svoju decu hrane bez mesa, mleka, jaja i ribe“, prenosi Hina. Sa njim se složio i predsednik Italijanskog društva za istraživanje namirnica, Anrea Điseli.

Način na koji se danas hrani Zapad je neuporedivo opasniji od veganske hrane“, ističe Điseli. Pojavili su se i politički komentari kako je predlog Berluskonijeve poslanice motivisan populističkom željom da se ugodi osećajima birača, a ne zdravstvenim razlozima.

Zakonski predlog da se roditelji koji prisiljavaju decu na vegansku dijetu kazne, usledio je nakon nekoliko slučajeva hospitalizacije, kad je otkriveno da je nekoliko dece bilo daleko ispod proseka ostalih po telesnoj težini, a druga su imala i teškoće zbog nedostatka određenih minerala i vitamina koje telo dobija uglavnom preko hrane životinjskog porekla.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*