Заветни храст у селу Дивљана, најстарије дрво на Балкану

0

Заветни храст код Беле Паланке вероватно је најстарије дрво на Балкану. Историја бележи да су га засадили поданици македонског цара Самуила, пре тачно 1023 године, па ово дрво пречника три метра и велике разгранате крошње представља споменик природе од великог значаја.

Храст “Миро” налази се у селу Дивљане, у подножју Суве планине, у близини манастира Светог Димитрија, на око педесетак километара од Ниша и шест километара од Беле Паланке.

На црквеној је земљи, дрво је заветно, са урезаним крстом, и око њега су се до пре неколико година на Свете Тројице окупљали мештани, уз литију. Стабло у доњем делу има велику шупљину у коју могу да стану сто и две столице, што га чини посебно необичним.

Средњовековни манастир посвећен Светом Димитрију такође је интересантан. По предању је задужбина Мрњавчевића и потиче из 14. века, мада постоје трагови у повељи византијског цара Василија Другог из 11. века да је подигнут у 9. веку.

Манастир је кроз историју био богат, са великим поседима и школом у 16. веку, једном од три хришћанске школе између Цариграда и Београда.

Храст се у селу Дивљане и околини сматра великом светињом, а приписују му се у народу и исцелитељска својства. Недалеко је још један храст китњак стар пет стотина година, за који мештани такође тврде да има извесну “биоенергију” и да помаже код многих болести.

Иако је дрво поштовано, трагачи за златом се не устручавају да копају у близини, пошто постоји веровање да су заветни храстови Турцима служили као оријентир за скривање блага.

Разлог је њихова дуговечност и сазнање да га мештани неће посећи, а недалеко од Дивљанског храста је пролазио централни пут према Истанбулу којим су се кретали каравани са заплењеним драгоценостима.

Лужички храст ове врсте може да живи и две хиљаде година, кажу стручњаци, тако да остаје нада да ће храст из Дивљана бити атракција и за будуће генерације.

Извор: srbijuvolimo

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*