Zavetnici: Ministarstvo prosvete da ne eksperimentiše nad decom Srbije!

0

Srpski sabor Zavetnici poziva Ministarstvo prosvete da odbaci Priručnik koji je predložila samozvana „Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije“, a koji je namenjen predškolskim, osnovnim i srednješkolskim ustanovama.

Pomenuti priručnik koji ima eksplicitni pornografski sadržaj pripremljen je u odsustvu bilo kakve stručne debate i zakonski obavezne javne rasprave. U njegovoj izradi učestvovali su isključivo predstavnici pojedinih nevladinih organizacija i medija, kao što su Labris, Žene u crnom, Rekonstrukcija ženski fond, TV B92, Peščanik i drugi.

Na spisku finansijera ovih NVO nalaze se Fonda za otvoreno društvo, Balkanskog fonda za lokalne inicijative i holandske organizacije za promociju LGBT vrednosti.

Upozoravamo da je svrha pomenutih nastavnih mera pokušaj nametanja džender ideologije. Pod plaštom borbe protiv nasilja, koje svakako postoji u društvu, vrši se psihološka indoktrinacija i prerana seksualizacija naše dece. Kroz takve nastavne mere nameću senobrasci ponašanja koji nisu svojstveni našoj tradiciji i običajima.

Neprihvatljivo je da se bez ikakvih stručnih analiza, na slepo preuzimaju iskustva iz pojedinih zapadnih zemalja u kojima je pomenuta nametnuta ideološka edukacija ozbiljno narušila tradicionalne porodične odnose i preti da uništi porodicu kao osnovnu ćeliju društva. Preuzimanje zapadnih modela radi dodvoravanja EU je apsolutno pogrešno ako uzmemo u obzir činjenicu da oni nisu doprineli smanjenju nasilja. Naprotiv, iskustva tih zemalja pokazuju da je ova vrsta edukacije rezultirala porastom seksualnog nasilja.

Pozivamo Ministarstvo prosvete da se ne poigrava sa svešću naših najmlađih i budućnošću Srbije i da odbaci ovaj paket kojim se bez ikakvog zakonskog osnova menja nacionalna strategija obrazovanja.

Zahtevamo od nadležnih državnih organa da metode prevencije od nasilja nad maloletnim licima pripreme i sprovedu na adekvatan način tako što će sačiniti mere i programe koji su napravljeni u skladu sa našim tradicionalnim i kulturnim vrednostima, prilagođeni potrebama naše dece i uz obavezno učešće stručne javnosti.

Ističemo da su prema svim relevantnim istraživanjima naša deca emocionalno stabilnija u odnosu na decu koja žive u Nemačkoj i anglosaksonskim zemljama upravo iz razloga, jer još nisu prošla kroz sistem koji se sada uvodi na mala vrata pomoću šarolike mreže NVO sektora u zemlji. Smatramo da Srbija treba da bude i posluži kao primer očuvanja porodice koja opstaje uprkos činjenici da godinama trpi strašne udare.

Srbija ne sme biti poligon za eksperimentisanje nad decom i mladima!

 

 

 

Zavetnici

POSTAVI ODGOVOR

*