Заветници: Тражимо забрану сепаратистичког марша и хапшење Александра Оџића!

0

Српски сабор Заветници тражи од надлежних државних органа да моментално реагују и забране одржавање тзв. “Марша 300 застава” који је за 5. октобар у Новом Саду заказала сепаратистичка “Војвођанска партија”. Намера њених присталица је да том приликом представе плаво-жуто-зелену заставу, по угледу на каталонску, као предлог обележја будуће осамостаљене Војводине.

Упозоравамо да је циљ овог екстремистичког дивљања у режији Александра Оџића, агитатора независности АП Војводине, отворена промоција сецесионизма и позив на распарчавање српске државе.

“Војвођанска партија” се у свом програму јавно залаже за федерализацију Србије и отецепљење њене северне покрајине. Реч је о организацији која одржава блиске контакте са Републиканском левицом Каталоније и сродним сепаратистичким покретима у Европи.

Међу сарадницима ове антисрпске организације налазе се Динко Грухоњић и Недим Сејдиновић из Независног удружења новинара Војводине, организације која је пре пар месеци у центру Новог Сада покушала да одржи приказивање шиптарског филма који промовише терористичку ОВК и независност Косова.

Чињеница да је скуп сепаратиста заказан баш на годишњицу државног удара у Србији више него јасно указује на умешаност петооктобарских структура у његову организацију и говори о намери страног фактора да изазове нову дестабилизацију прилика у земљи.

Заветници су у више наврата упозоравали на антидржавно деловање “Војвођанске партије” чији председник својим порукама константно подрива уставни поредак Србије и позива на њено насилно цепање. Да Александру Оџићу смета све што је српско показују и његове изјаве у којима Републику Српску описује као “геноцидну творевину” и позива на њено укидање.

Сматрамо да озбиљна и одговорна држава не сме да дозволи јавно пропагирање сепаратизма нити да има толерантан однос према организацијама које своју политику заснивају на сили и безакоњу.

Тражимо од надлежних служби да под хитно предузму све неопходне кораке како би забранили даље деловање “Војвођанске партије”, а Александра Оџића кривично процесуирали због угрожавања територијалне целине и позива на насилну промену уставног уређења према члановима 307 и 309 Кривичног законика Србије.

Заветници

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*