Заветници: Упалимо “Вечну ватру” у част жртава НАТО агресије!

0

Српски сабор Заветници поднео је иницијативу надлежним органима Града Београда да обаве претходне потребне радове како би поново био укључен пламен на споменику „Вечна ватра“ који је посвећен свим жртвама НАТО агресије на СРЈ.

Делегација Заветника је у сусрет обележавању осамнаесте годишњице од окончања НАТО агресије положила цвеће на споменик „Вечне ватре“ на ушћу Саве у Дунав у Београду.

У образложењу своје иницијативе Заветници су подсетили да је споменик “Вечна ватра” подигнут 12. јуна 2000. године у знак сећања на страдале током НАТО агресије, али је он након 5. октобра 2000. оскрнављен, а пламен је угашен.

У изјави за медије члан Председништва Заветника, Милица Ђурђевић, поручила је да је српски народ током НАТО агресије био препуштен себи и усамљен стао у одбрану свог суверенитета, достојанства и националног поноса, супротставивши се савезу чак 19 држава НАТО пакта, предвођеним САД и Великом Британијом.

“Овај споменик осркнавили су они који су желели прекрајање историје, са циљем да нас увере да смо сами криви што је уништена наша инфраструктура, што су рушени наши мостови и гинули цивили, што су окупирани Косово и Метохија. Након петог октобра 2000. година група људи уништала је споменик “Вечне ватре”, угасила пламен и руинирала табле са натписима у част жртава.”

DSC_6839-1024x680

Ђурђевићева је истакла да Заветници сматрају да је данас када се Србија поново угрожена прави тренутак да се “вечна ватра” на овом месту поново упали и да она никада не буде угашена.

“Она је доказ да ми памтимо наше жртве и да нећемо заборавити ниједног страдалог грађанина СРЈ који је уткао себе у одбрану једне мале земље која се храбро супротставила надмоћнијем противнику и остала непоражена.”, закључила је она.

У петицији градским властим Заветници наводе да је „Вечна ватра“ више од споменика – “она је одраз поштовања према онима који су погинули, земљи која је бомбародована само зато што је чувала свој суверенитет, али и путоказ будућим генерацијама.

Српски сабор Заветници изражава наду да ће Град Београд прихватањем ове иницијативе показати да поштује своју историју, културу сећања и однос према цивилним и војним жртавама НАТО агресије.

Заветници

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*