Завршен 19. Протест против диктатуре, ново окупљање испред САНУ (ВИДЕО)

Протест против диктатуре 19. по реду завршио се на платоу испред Скупштине. За сутра је најављен протест у 17 часова, код САНУ, као подршка научницима.

0

20.45 – Протест против диктатуре завршио се на платоу код Скупштине. За сутра је најављен протест у 17 часова, код САНУ, као подршка научницима.

20.26 – Испред зграде Владе Србије демонстранти су кратко „попадали у несвест“, да би убрзо нагло устали скачући и узвикујући „Ко не скаче, тај је Вучић“. Колона се тренутно креће Ресавском улицом до Скупштине, где би требало да буде завршена шетња.

20.08 – Иако је планирано да се Протест против диктатуре заврши, након РТС, демонстранти су наставили до зграде Владе. То је изазвало малу паметњу међу полицајцима у цивилу. Један од њих је пришао новинарима и тражио да стану у колону, што су они одбили. „Вучићу, лопове“, ори се улицом Кнеза Милоша.

19.48 – „Београде, пробуди се“ скандирали су демонстранти испред позоришта Атеље 212. Међу студентима има приличан број старијих суграђана. Спонтаност и изостанак организације уочљиви и у данашњој шетњи Протеста против диктатуре. „Мегафон су преузели ови са Факултета драмских уметности, па стално потенцирају оно – хоћемо културу“, прича репортерки Данаса један студент.

19.42- „Зашто ћутите“, скандирали су демонстранти испред зграде Политика, „најстаријег листа на Балкану“

19. 35 – Минута ћутања за слободу штампе обележила је 19. по реду пролазак демонстраната испред зграде Информера. Тишину је прекинуо један од демонстраната преко мегафона: „Ајмо одавде, који ћемо к…. овде!“. „Немој да псујеш, кад те молим“, прекинуо га је други студент.

18.22 – Протест против диктатуре почео је на степеницама,односно на самим вратима парламента. Неколико стотина демонстраната слушало је обраћање једног који је позвао учеснике да прихвате позив Зорана Живковића, лидера Нове Србије и посланика Скупштине, и да уђу у парламент. Он је Фејсбук групу и званични мејл Протеста против диктатуре назвао лажним, истакавши да се нису сви сложили у вези са позивом Живковића. Он је апеловао на присутне да се одазову том позиву, јер, како је рекао, демонстранти су то заслужили, боравећи на киши и ветру данима на улици.

„Викаћемо са балкона Скупштине, уааа, онима који хвале режим и подржати оне који критикују Вучића“, рекао је тај демонстрант. Цео снимак овог излагања на степеницама парламента можете видети овде.

Док су демонстранти били на степеништу парламента на вратима се појавио посланик СНС Владимир Ђукановић који је провирио кроз стакло, што је изазвало негодовање окупљених.

Како Данас сазнаје, током викенда ће се Протест против диктатуре придружити демонстрацијама научника и просветара. Сутра ће студенти и остали учесници протеста шетати у колони са научницима који на тај начин изражавају своје незадовољство због стања у тој области, а у недељу ће се на исти начин прикључити незадовољним просветарима.

Од понедељка, односно следеће недеље, креће другачији вид Протеста против дикактуре, који неће подразумевати само класичне шетње.

О томе шта планирају учесници Протеста против диктатуре, у наредним данима, прочитајте у сутрашњем, викенд штампаном издању нашег листа.

Раније данас Протест против диктатуре саопштио је да је господин Шешељ већ познат по потезању ватреног оружија на демонстранте током студентских протеста ’92. године у Београду, овакво понашање нас није ни најмање изненадило. Између осталог, због тога смо се и оградили од његове подршке.

Ниш: Успешно окончана хуманитарна акција

У Нишу је вечерас одржан 13. „Протест против диктатуре“, испровоциран „нерегуларностима“ на председничким изборима на којима је кандидат власти Александар Вучић инстИтуционално, финансијски и медијски изразито фаворизован. До закључења овог издања, а 15.так минута после термина за почетак протеста, на централном Тргу Краља Милана окупило се више десетина студената и осталих грађана.

Демонстранти су, по већ устаљеном „обичају“, након почетног окупљања на Тргу требали да крену у протесну шетњу ширим центром града, али у тренутку слања овог извештаја није било могуће сазнати маршуту, која се иначе одређује „у ходу“. На тргу је и овога пута примећена неколицина универзитетских професора, чланова Удруженог покрета слободних станара, ратних војних резервиста и радника пропалих друштвених предузећа којима држава дугује зараде.

Иницијатори демонтрација ни на почетку овог окупљања нису саопштили када ће бити организована јавна дебата, иначе најављена за ову седмицу, на коју би били позвани грађани, синдикати и удружења како би изнели предлоге за коначну „листу локалних захтева“. На почетној листи, коју су саставили студенти, а која је прочитана на 11. протесту, доминирају антикорупцијски захтеви, као и економски и синдикални, те комунални- као што су измештање пруге из центра града или изградња азила за животиње.

Вечерасно окупљање обележила је вест да је за операцију малог Нишлије, Андрије Станишића, који пати од неког облика деформитета кичме, обезбеђено неопходних 718.000 динара, у оквиру акције фондације Буди хуман- Александар Шапић. Значајнији допринос оваквом епилогу дали су и учесници протеста, који су неколико пута, током шетњи, масовно донорали новац на киоску „Банка доброчинства“, у којем хуманитарка Марина Адамовић, и сама у инвалидским колицима, прикупља новац за лечење тешко болесне деце.

Студенти и грађани Ниша су предходно „акламацијом“ прихватили и опште захтеве, које су предходно дефинисали студенти у Београду и Новом Саду, од смене чланова РИК-а, РЕМ-а и руководства РТС-а до комплетне смене политичке елите на челу са Вучићем. Протести у Нишу почели су 3.априла, али је током ускршњих празника направљена тродневна пауза. Окупљања немају формалног организатора, а студенти понављају да иза њих не стоји ниједна политичка странка или председнички кандидат.

Беч: Порука солидарности учесницима протеста

„Јављамо вам се након одржаног скупа солидарности са младима и другим грађанима који без страха излазе на ‘Протесте против диктатуре’ у Србији са поруком да нимало није свеједно шта се дешава у нашој отаџбини“, јавио нам је верни читалац из Беча, учесник бечких демонстрација подршке студентима у градовима Србије.

„Желимо, као и учесници протеста у градовима Србије да се систем промени. Доста је Србија била напаћена земља и не желимо да се од ње прави подручје за јефтину радну снагу. Шаљемо поруку солидарности грађанима који се не мире са садашњим системом у Србији и желимо им да не стану док се систем из корена не промени и уз њих смо. Радимо на томе да информације из Србије ширимо на немачком и енглеском, пошто су овде владајући политичари уз актуелну власти у Србији. Дана 29. 04. у 14:00 на Хелденплатзу у Бечу одржавамо други солидарни скуп, а имамо подршке и од Аустријанаца! Овде немамо подршку од наших заједница нити било ког клуба. Али то је нормално пошто они већином добијају финансијску подршку од аустријских партија, а и Владе Србије тако да је наша организација овде иста као и у Србији, чисто грађанска и сви смо појединачно кренули у ову причу. Нисмо страначке личности, само желимо да нашим суграђанима пружимо подршку из иностранства“, поручују наш верни читалац и организатори протеста у Бечу.

Снежана ЧОНГРАДИН, ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*