Završen deseti dan „Protesta protiv diktature“; nastavak posle Uskrsa

Protestna kolona na desetom protestu "Protiv diktature", zbog nezadovoljstva rezultatima na izborima za predsednika Srbije na kojima je pobedio aktuelni premijer Aleksandar Vučić, završila je šetnju kod Doma Narodne Skupštine. Demonstranti pevali "Pada Vlada" u Nemanjinoj, ispred RIK-a uzvikivali "ostavke, ostavke". Nastavak protesta posle Uskrsa.

0

Protestna šetnja protekla je i danas bez incidenata. Sa megafona je poručeno da će zbog uskršnjih praznika, protesti biti nastavljeni u utorak, 18. aprila, u 18 sati.

Demonstranti su tokom večeri posedali na ulicu ispred Vlade Srbije, a kad je sa razglasa puštena pesma „Pada vlada“, Bajage i instruktora, neki su ustali i počeli da igraju. Okupljeni su se zabavljali i uz dečju pesmu „Vuče, vuče, bubo lenja“, koja je takođe puštana sa razglasa.

Na putu ka Vladi Srbije u koloni je zapaljeno nekoliko baklji. Saobraćaj je bio obustavljen u Nemanjinoj i Ulici kneza Miloša.

Tokom šetnje kroz Ulicu kneza Miloša, demonstranti su uzvikivali „Dole diktatura“, „Av, av,av“, i „Vrati babi penziju“.

Kakda su se našli ispred Radio televizije Srbije, demonstranti su uzvikivali „Hoćemo uživo“, a ispred RTS je sa razglasa puštana uvodna špica za Dnevnik, kao i špica poznate TV serije „Bolji život“.

Demonstranti su potom seli na ulicu i pevali „Onesvesti se“, a zatim ustali i pevali „Ko ne skače, taj je Vučić“.

Večeras, u sredu, povorka je imala „medijsku rutu“, obišli su redakcije za koje smatraju da izveštavaju u korist režima.

Studenti su uputili nov poziv svim prosvetnim radnicima kažu da im je neophodna njihova podrška i pozivaju ih da im se priključe, da bi se ispunili zahtevi za boljom socijalnom i ekonomskom politikom. Studenti su podsetili da su im podršku dali udruženja penzionera, vojni i policijski sindikat, NUNS RTS-a Srbije i drugi.

Prvi put, od početka protesta, na čelu kolone je bio automobil sa ozvučenjem sa kojeg se emituje muzika.

Na ulicama i dalje nije bilo uniformisane policije, dok su skup pratili policajci u civilu.

Okupljeni, među kojima ima najviše mladih ljudi, ali i starijih građana i ljudi sa decom, nosili su državne zastave, nalepnice „Protiv nenormalnosti“, „Puk’o je“ i „Drugi krug“, nose transparente „Dvadesete gazim, posao ne nalazim“, „Padni mi na grudi Nebojša“, „Narod gladuje, elita se raduje“, „Sija ko korupcija“, „Mi smo klinci koji su se samoorganizovali u vreme poplava“, „Protiv terora vlasti“, „NATO out of Serbia now“, „Obrazovanje za sve“, „Nismo huligani, mi smo vaša deca“ i zvižde pištaljakama.

Na čelu kolone je bio veliki transparent na kome piše „Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava“, što su ujedno i njihovi zahtevi.

Na protest je ponovo došla grupa sa Hemijskog fakulteta u belim mantilima.

Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici „Protiv diktature“, studenti zahtevaju smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahteva, a to je 17. april.

BETA

POSTAVI ODGOVOR

*