Завршен петнаести протест „Против диктатуре“. Од сутра у пуном броју и још одлучније! (ВИДЕО)

"Протести против диктатуре" вечерас су, 15. шетњом за редом, ушли у трећу недељу незадовољства режимом Александра Вучића.

0

Демонстраната је било више него током претходних, празничних, дана, а атмосфера и енергија скупа наговештава да ће их сутра бити још више. Велики транспаренти су поново предводили шетњу, и бубњари су се вратили са празничне паузе, право на чело колоне, а иза мегафона нашао се нови глас који се на почетку окупљања захвалио свима „који су истрајали“ и најавио повратак „целе екипе“ за сутра. Студенти и грађани упозоравају на масовније окупљање и радикализацију протеста с обзиром да је данас истекао рок који су поставили Влади Србије за изјашњавање о њиховим захтевима, а званичних одговора представника власти није било.

Током протестне шетње од Скупштине, преко Теразија, опет су се тражиле оставке испред Репуличке изборне комисије, а у наставку Светогорском улицом скандирало се „ниси наш председник“. Како се колона приближавала Таковској улици и згради РТС-а, са мегафона су позивали на песму „примерену уласку у следећу улицу“ па је маса једногласно тражила „хоћемо културу а не диктатуру“. Пред зградом јавног сервиса Србије, демонстранти су се, по обичају, највише задржали и били најгласнији са песмом „јавна кућа Србије“.

Делиле су се нове налепнице са поруком „пук’о си“ а посебну пажњу окупљених привукао је и нови транспарент са паролама „једнакост“ на енглеском језику и „слобода“ на персијском. Око ових порука окупљена су два младића и једна девојка, налик на мигранте, који се представљају као „путници из Авганистана“. И они су учествовали у протесту целом трасом шетње.

А када се колона враћала на почетну тачку скандирало се „готови су празници“ и „видимо се сутра“. Ту, пред Домом Народне Скупштине, загледани у „зид плача“, демонстранти су минутом ћутања одали почаст Милици Ракић, девојчици која је на данашњи дан трагично настрадала у купатилу породичне куће у Батајници током НАТО бомбардовања 1999. године.

Ниш: Неколико стотина студената на 12. Протесту

Неколико стотина студената и грађана окупило се вечера у Нишу на 12. „Протесту против диктатуре“.

Демонстранти су се окупили на централном тргу Краља Милана Обреновића, а потом кренули у шетњу ширим центром града, носећи на челу колоне велики транспарент “ Ово је земља за нас“. Скандирали су уобичајене пароле против Вучића, лоше друштвене и економске ситуације у земљи, корупције, медијске цензуре. Застали су испред киоска „Банка доброчинства“, у главној, Обреновићевој улици, у којем хуманитарка Марина Адамовић, и сама у инвалидским колицима, прикупља новац за лечење тешко болесне деце, како би донирали новац за дечака Андрију Станишића којем је најхитније потребно 718.000 динара за операцију кичме.

ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*