Završen petnaesti protest „Protiv diktature“. Od sutra u punom broju i još odlučnije! (VIDEO)

"Protesti protiv diktature" večeras su, 15. šetnjom za redom, ušli u treću nedelju nezadovoljstva režimom Aleksandra Vučića.

0

Demonstranata je bilo više nego tokom prethodnih, prazničnih, dana, a atmosfera i energija skupa nagoveštava da će ih sutra biti još više. Veliki transparenti su ponovo predvodili šetnju, i bubnjari su se vratili sa praznične pauze, pravo na čelo kolone, a iza megafona našao se novi glas koji se na početku okupljanja zahvalio svima „koji su istrajali“ i najavio povratak „cele ekipe“ za sutra. Studenti i građani upozoravaju na masovnije okupljanje i radikalizaciju protesta s obzirom da je danas istekao rok koji su postavili Vladi Srbije za izjašnjavanje o njihovim zahtevima, a zvaničnih odgovora predstavnika vlasti nije bilo.

Tokom protestne šetnje od Skupštine, preko Terazija, opet su se tražile ostavke ispred Repuličke izborne komisije, a u nastavku Svetogorskom ulicom skandiralo se „nisi naš predsednik“. Kako se kolona približavala Takovskoj ulici i zgradi RTS-a, sa megafona su pozivali na pesmu „primerenu ulasku u sledeću ulicu“ pa je masa jednoglasno tražila „hoćemo kulturu a ne diktaturu“. Pred zgradom javnog servisa Srbije, demonstranti su se, po običaju, najviše zadržali i bili najglasniji sa pesmom „javna kuća Srbije“.

Delile su se nove nalepnice sa porukom „puk’o si“ a posebnu pažnju okupljenih privukao je i novi transparent sa parolama „jednakost“ na engleskom jeziku i „sloboda“ na persijskom. Oko ovih poruka okupljena su dva mladića i jedna devojka, nalik na migrante, koji se predstavljaju kao „putnici iz Avganistana“. I oni su učestvovali u protestu celom trasom šetnje.

A kada se kolona vraćala na početnu tačku skandiralo se „gotovi su praznici“ i „vidimo se sutra“. Tu, pred Domom Narodne Skupštine, zagledani u „zid plača“, demonstranti su minutom ćutanja odali počast Milici Rakić, devojčici koja je na današnji dan tragično nastradala u kupatilu porodične kuće u Batajnici tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Niš: Nekoliko stotina studenata na 12. Protestu

Nekoliko stotina studenata i građana okupilo se večera u Nišu na 12. „Protestu protiv diktature“.

Demonstranti su se okupili na centralnom trgu Kralja Milana Obrenovića, a potom krenuli u šetnju širim centrom grada, noseći na čelu kolone veliki transparent “ Ovo je zemlja za nas“. Skandirali su uobičajene parole protiv Vučića, loše društvene i ekonomske situacije u zemlji, korupcije, medijske cenzure. Zastali su ispred kioska „Banka dobročinstva“, u glavnoj, Obrenovićevoj ulici, u kojem humanitarka Marina Adamović, i sama u invalidskim kolicima, prikuplja novac za lečenje teško bolesne dece, kako bi donirali novac za dečaka Andriju Stanišića kojem je najhitnije potrebno 718.000 dinara za operaciju kičme.

DANAS

POSTAVI ODGOVOR

*