Завршен сабор СПЦ: Григорије остао без епархије!

0

Јелена Ђондовић / Ало

Београд – Владика захимско-херцеговачки Григорија који је до сада био и администратор епархије Дабробосанске, остао је без ње и на њено чело као митрополит постављен је зворничко-тузлански епископ Хризостом, а епископ Фотије ће из Далматинске епископије прећи у Тузланску. Ово је само једна од одлука која је донешена јуче последњег дана заседања Сабор Српске православне цркве (СПЦ).

 У нови Синод – “црквену владу”, изабране су владике Милутин из Ваљева, Јустин Жички, Фотије и митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

На Сабору је донета и одлука да ће владика Атанасије Ракета прећи из Бихаћко-петровачке и преузети Милешевску епархију која је била упражњена, као и Нишка епархија после избора патријарха, коју ће сада преузети викарни епископ Арсеније.

Епископ Антоније са досадашње дужности старешине Подворја СПЦ у Москви преузеће и дужност патријаршког викарног епископа.

До промена је дошло и у европским епархијама па ће Сергие из Немачке прећи у Бихаћко-петровачку епархију, а владика Андреј ће поред Аустријске епархије бити и администратор своје досадашње епархије.

Извори у СПЦ тврде да у последњих десет година није било мирнијег сабора од јуче завршеног. Они наводе и да је то био најкраћи сабор јер је завршен после девет дана заседања.

“Ало” још пре почетка заседања писао да би владика Григорије поново могао бити “звезда” Сабора, односно неко о коме ће се расправљати и ко ће трпети санкције због јавних политичких иступања.

„Многе владике су уверене да његови политички ангажмани нараушавају углед Цркви. Смета им и однос који Григорије негује са Амбасадом САД у Сарајеву, због чега га сви сматрају америчким човеком. Поједине владике зазиру од његових амбиција, али и политичких веза“, причали су наши извори. Управо је можда из ових разлога он остао без епархије Дабробосанске.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*