Завршен састанак у Паризу: Путин и Макрон се ни око чега нису сложили

1

Француски председник Емануел Макрон и његов руски колега Владимир Путин сложни су једино да се готово ни у чему не слажу, јасно је на основу порука које су се могле чути на заједничкој конференцији двојице лидера.

Двојица лидера сагласна су једино у оцени да се без Русије ниједан светски проблем не може решити, док су двојица лидера изнела дијаметрално супротне ставове о већини других питања од важности за билатералне односе Париза и Кремља.

Макрон је на конференцији поновио оптужбе Запада које су постале опште место о наводном коришћењу ‘хемијског оружја’ од стране Русије у Сирији, поручујући да је употреба таквог оружја за Париз ‘црвена линија’.

– Свака употреба хемијског оружја довешће до одмазде Француске – рекао је Макрон не прецизирајући на шта тачно мисли.

Он се такође осврнуо на писање руских медија Раше Тудеј и Спутњика, понављајући добро познату оптужбу о ширењу пропаганде.

– Раша Тудеј и Спутњик нису се понашали како налаже новинарска етика, вец́ као органи пропаганде, стога им је и био забрањен улазак у мој предизборни штаб за време председничких избора у Француској – навео је он.

Макрон је одбио и да коментарише наводно руско мешање на недавно одржаним изборима у Француској.

– Француски народ је на изборима показао своју вољу – оценио је он.

Макрон је поновио и неслагања са Русијом око украјинске кризе, тражећи да се што пре организује сусрет ‘нормандијске четворке’.

Међутим француски председник признао је да се ниједан светски проблем не може решити без Русије и то је вероватно једина ствар коју би радо потписао и сам Владимир Путин.

Управо је то индиректно и поручио шеф Кремља констатујући да су основни интереси Москве и Париза важнији од тренутне политичке климе.

– Убеђен сам да су основни интереси Русије и Француске важнији од тренутног политичког окружења – рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре, преноси Тас с.

Према његовим речима, Москва и Париз су решени да пронађу заједничко решење проблема у Сирији, Украјини, Северној Кореји, везано за тероризам и нуклеарни програм.

– Разговарали смо о кризи у Украјини, могућностима решавања сиријског проблема и наравно, дотакли смо се сложене, и у мојој глави опасне ситуације са нуклеарним проблемом у Северној Кореји и са ракетним програмом

Северне Кореје – рекао је Путин, посебно се осврћући на украјинску кризу и санкције Русији.

– Санкције нису одговор – ни на који начин. Хајде да се боримо да се укину сва ограничења у глобалној економији – констатовао је Путин.

Објашњавајући састанак са Марин ле Пен, шефицом крајње деснице у Француској и одговарајући на оптужбе о наводном мешању у изборе у Француској, Путин је навео:

– Када нам је Ле Пен затражила састанак, нисмо могли да је одбијемо јер је она увек подржала развој односа са нашом земљом – рекао је Путин.

Путин је казао да нема о чему да се прича када су у питању оптужбе да се Москва меша у изборе страних земаља, наводећи да Макрон није ни покренуо то питање, преноси Ројтерс.

 

 

Интермагазин

1 КОМЕНТАР

  1. Шта уоште има Владимир Владимирович Путин да иде у париз и разговара са том педерчином
    макроном?
    Нека та педерчина сере неком другом о наводној употреби хемијских оружја и одакле му право да критикује Руске медије?макрон је смрдљива педерчина кога је америка створила да би омео Марин Л Пен у победи за председника

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*