Завршна реч на суђењу Ратку Младићу 5. децембра!

0

Суд у Хагу је саопштио да ће завршне речи оптужбе и одбране, којим ће бити окончано суђење генералу Ратку Младићу, бити одржане пред Трибуналом од 5. до 15. децембра.

Према одлуци расправног већа, објављеној данас, тужиоци ће излагати завршну реч од 5. до 7. децембра, а Младићева (73) одбрана 9, 12. и 13. децембра.

Одговоре на аргументе супротне стране, тужиоци и браниоци размениће 15. децембра.

Судије су данас одредиле и да обе стране морају поднети завршне писане поднеске до 25. октобра.

Расправно веће је, истовремено, одбацило као неоснован захтев Младићевих бранилаца да завршне речи буду одржане у фебруару идуће године.

Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012, годину дана након што је он, после 16 година бекства, био ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

Тужилаштво је изношење доказа против Младића завршило у фебруару 2014. године, а доказни поступак одбране трајао је од маја 2014. до 16. августа 2016. године.

Бивши командант Војске Републике Српске, генерал Ратко Младић оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата у БиХ, терорисање становништва Сарајева гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-1995. године.

Оптужница, у пет тачака, Младића терети за прогон, истребљење, убиства депортације и присилно премештање, као и злочине против човечности.

У додатних пет тачака, Младић је оптужен је и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца, као кршење закона и обичаја рата.

Према оквирном плану Хашког трибунала, првостепена пресуда генералу Младићу требало би да буде изречена до новембра 2017. године.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*