Због Дана РС, кривичне пријаве представницима сва три народа у БиХ

Нермин Никшић, Жељко Комшић и Реуф Бајровић поднели су Тужилаштву БиХ у име Социјалдемократске партије БиХ, Демократске фронте и Грађанског савеза кривичну пријаву против особа одговорних за, како тврде, низ злоупотреба положаја и овлашћења, те несавесног рада у вези са обелажавањем Дана РС.

0

Кривична пријава поднета је против Младена Иванића, председавајућег Председништва БиХ, Марине Пендеш, министра одбране БиХ и њених заменика Сеада Јусића и Бориса Јеринића, Анте Јелече, начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, Мирка Тепшића, заменика начелника Заједничког штаба за операције и Сенада Машовића, заменика начелника Заједничког штаба за ресурсе.

„На основу прикупљених докумената и информација постоји основана сумња да су ове особе, противно Закону о одбрани БиХ, Закону о служби у Оружаним снагама БиХ и другим релевантним прописима, наредиле или дозволиле или нису спречиле употребу и учешће дела Оружаних Снага БиХ на дан 9. јануара 2017. године на церемонији у Бањалуци, коју је организовала Влада Републике Српске облежавајући 9. јануар као дан РС, који је Уставни суд прогласио неуставним“, наводи се у саопштењу.

Нарочито отежавајућу околност представља, стоји у саопштењу, чињеница да су сва пријављена лица својим поступцима у потпуности нарушила ланац командовања Оружаним снагама БиХ.

„Подсећамо да је основни принцип функционисања сваке оружане силе управо прецизан и јасно дефинисан ланац командовања. Ланац командовања кључна је претпоставка ефикасног функционисања сваке оружане силе. Његово нарушавање не само да у питање доводи законитост рада ОС БиХ, већ у питање доводи и могућност укупног функционисања ОС БиХ који је незамислив без поштовања законом утврђеног ланца командовања. На овај начин, пријављене особе директно су угрозиле постојање ОС БиХ, чиме је држави Босни и Херцеговини нанета огромна штета“, наводе из ових странака.

Позвали су Тужилаштво БиХ да овај предмет узме у разматрање без икаквих одлагања.

„Непроцесуирање оваквог незаконитог деловања највиших званичника у институцијама БиХ, које чине командни ланац Оружаних снага БиХ, може имати далекосежне последице по укупну стабилност БиХ и њен даљи напредак у сваком погледу. Очекујемо и од других политичких снага у БиХ да јасно и недвосмислено дају пуну подршку професионалном и законитом раду правосудних тела БиХ у овом, али и у свим другим предметима“, наводи се у саопштењу.

Кључни услов за сваки даљи напредак БиХ јесте успостављање и пуно поштовање владавине права. Пред законом сви морамо бити једнаки. Само држава успостављена на таквим принципима може бити гарант остварења права свих народа и грађана Босне и Херцеговине. СДП, ДФ и ГС наставиће се залагати за успоставу такве државе и чин подношења кривичне пријаве само је један у низу потеза ка остварењу тог циља, поручују из СДП-а, ДФ-а и ГС-а.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*