ЗБОГ КРЕДИТА ЗА КУЋУ ПРОДАЈЕ БУБРЕГ: Животне драме терају људе да продају своје органе!

0

У мору разних огласа који се данас могу наћи на интенету није више никакво изненађење налетети на оглас у коме неко продаје бубрег.

Иако је то до пре неколико година било у домену шале, данас у Србији овај свој орган дало је на продају чак 40 људи, а за њега потражују од 25.000 до 80.000 евра. Цену углавном одређује висина нагомиланих дугова, кредита, хитност продаје…

Иза свих ових понуда углавном се крију тешке животне приче. Једна од њих је и Дејанова (40), који због тешке материјалне ситуације једини спас види у продаји бубрега за 50.000 евра.

– У тешкој сам материјаној ситуацији. Троје болесне деце и жена. Заиста сам остао само на овом – истиче Дејан, који каже да се уопште не боји операције, колико тренутне егзистенције.

Његове недаће почеле су када је узео кредит за кућу, а потом остао без посла. Надничење за 1.500 динара није довољно да би се прехранила породица, а не платила рата од 250 евра за кућу.

– Два пута је банка до сада покушавала да нам прода кућу. Срећом, нико је није купио. Ћерка ми је болесна, изгубила је око јер је имала тумор. Сада носи протезу. Један син болује од астме, други има главобоље, кварење из носа, а неки лекари кажу и шум на срцу. Са нама је моја болесна и стара мајка. Живимо на селу. Свако вече се молим да не дођу и избаце нас на улицу – каже Дејан у исповести за Ало!.

Верује да би продајом бубрега решио се своје проблеме. Олакшавајућа околност по Дејана, али и све друге, је то што продаја ових органа није забрањена у Кривичном законику Србије.

– Здравствени радник који учествује у поступку трансплантације , ако посумња да је орган био предмет комерцијалне трговине, дужан је да одбије учешће у поступку трансплантације и без одлагања обавести надлежне органе. С друге стране, само оглашавање продаје органа није кривичноправно забрањено – каже за Ало! Слободан Шошкић, адвокат.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*