ZBOG KREDITA ZA KUĆU PRODAJE BUBREG: Životne drame teraju ljude da prodaju svoje organe!

0

U moru raznih oglasa koji se danas mogu naći na intenetu nije više nikakvo iznenađenje naleteti na oglas u kome neko prodaje bubreg.

Iako je to do pre nekoliko godina bilo u domenu šale, danas u Srbiji ovaj svoj organ dalo je na prodaju čak 40 ljudi, a za njega potražuju od 25.000 do 80.000 evra. Cenu uglavnom određuje visina nagomilanih dugova, kredita, hitnost prodaje…

Iza svih ovih ponuda uglavnom se kriju teške životne priče. Jedna od njih je i Dejanova (40), koji zbog teške materijalne situacije jedini spas vidi u prodaji bubrega za 50.000 evra.

– U teškoj sam materijanoj situaciji. Troje bolesne dece i žena. Zaista sam ostao samo na ovom – ističe Dejan, koji kaže da se uopšte ne boji operacije, koliko trenutne egzistencije.

Njegove nedaće počele su kada je uzeo kredit za kuću, a potom ostao bez posla. Nadničenje za 1.500 dinara nije dovoljno da bi se prehranila porodica, a ne platila rata od 250 evra za kuću.

– Dva puta je banka do sada pokušavala da nam proda kuću. Srećom, niko je nije kupio. Ćerka mi je bolesna, izgubila je oko jer je imala tumor. Sada nosi protezu. Jedan sin boluje od astme, drugi ima glavobolje, kvarenje iz nosa, a neki lekari kažu i šum na srcu. Sa nama je moja bolesna i stara majka. Živimo na selu. Svako veče se molim da ne dođu i izbace nas na ulicu – kaže Dejan u ispovesti za Alo!.

Veruje da bi prodajom bubrega rešio se svoje probleme. Olakšavajuća okolnost po Dejana, ali i sve druge, je to što prodaja ovih organa nije zabranjena u Krivičnom zakoniku Srbije.

– Zdravstveni radnik koji učestvuje u postupku transplantacije , ako posumnja da je organ bio predmet komercijalne trgovine, dužan je da odbije učešće u postupku transplantacije i bez odlaganja obavesti nadležne organe. S druge strane, samo oglašavanje prodaje organa nije krivičnopravno zabranjeno – kaže za Alo! Slobodan Šoškić, advokat.

Alo

POSTAVI ODGOVOR

*