Због муслиманских имиграната, Баварска доноси закон о обавезним крстовима у институцијама

0

Упркос противљењу истакнутих чланова католичке цркве и водећих теолога, закон ће ступити на снагу у јужној немачкој држави у петак

Баварска се бори за увођење новог закона под којим ће хришћански крст морати да стоји на улазу свих јавних зграда, пише Гардијан.

Упркос противљењу истакнутих чланова католичке цркве и водећих теолога, закон ће ступити на снагу у јужној немачкој држави у петак.

Премијер Баварске Маркус Содер уз Хришћанске социјалне уније подржава овај закон, како је рекао, ради јачања баварског идентитета након повећаног броја муслиманских имиграната.

Баварска је, иначе, била прва „на удару“ током избегличке кризе 2015. године када је велики број од скоро милион људи, који су тражили уточиште у Немачкој, ушли у њу путем Баварске, а који су узроковали пад популарности антиимигрантске партије Алтернатива за Немачку.

Содер каже да, пошто је окачио крст на зиду испред своје канцеларије, људи имају жељу да истакну свој идентитет.

Тај потез изазвао је протесте у неким круговима, нарочито међу члановима католичке цркве, укључујући кардинале и бискупе, који га називају раздорним.

„Распеће је прави религиозни симбол и не би требало да буде сведен на фолклорни објекат и регионалне обичаје“, рекао је бискуп Вирцбурга Франц Јунг.

Протестантски теолог Јохан Хаберер је овај случај назвао грешком и рекао да Содер инструментализује и злоупотребљава крст као верски симбол.

Содер је више пута рекао да се крст не сме посматрати као верски симбол, већ као централни културни симбол за баварски идентитет.

Баварска има једна од најгушће насељених држава чији се становници декларишу као католици. Према последњем попису, у Европи их је 50%, док их је седамдесетих година прошлог века 70 одсто изјавило да су католичке вероисповести.

Поједине јавне институције, као што су школе и музеји, саопштиле су да ће се одупрети овој одлуци владе упркос потенцијалним правним последицама. Студенти на универзитетима широм региона су такође најавили протесте.

 

nedeljnik

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*