Због невремена скаче цена хране?

0

Београд-Мања производња због уништених усева, воћњака и засада поврћа вероватно ће се одразити на скок цена у продавницама и на зеленим пијацама.

Штете настале на усевима због града и невремена, осим пољопривредника, који су највише оштећени, погодиће и остале грађане Србије пошто ће због уништених воћњака, усева и засада поврћа цене на зеленим пијацама и у трговинским радњама скочити за око 10 процената.

Ову ситуацију ће брже-боље искористити увозници, који ће похрлити да мањак робе увезу из иностранства како би на невољи пољопривредника профитирали, што ће се одразити на квалитет производа у продавницама, сматрају саговорници Курира.

Штета за купце

Професор Миладин Шеварлић с Пољопривредног факултета каже да ће намирнице поскупети најмање за износ шпедитерских трошкова.

„Увознички лоби ће зарадити на увозу хране слабијег квалитета, а цене, пре свега воћа и поврћа, биће око 10 одсто веће због трошкова увоза из иностранства. Највећа штета по купце неће бити у већој цени, већ у лошијем квалитету. Најгоре ће проћи пољопривредни произвођачи, који ће претрпети велики економски губитак, што ће многе натерати и да престану да се баве производњом“ – каже Шеварлић.

Горан Паповић сматра да би због уништавања усева морало да реагује Министарство трговине и робом из робних резерви спречи веће поремећаје на тржишту.

Робне резерве

„Сектор за заштиту потрошача у Министарству трговине би морао да реагује, али тај сектор је најслабија карика у том министарству. Из робних резервни би морала да се надомести смањена производња“ – истиче Паповић.

И агроекономски аналитичар Милан Простран очекује да ће бити покушаја повећања цена на рачун претрпљене штете, али не очекује да ће то бити велико поскупљење, пре свега због ниске куповне моћи грађана.

„Биће покушаја да нешто порасту цене воћа и поврћа, а народ ће куповати колико има пара у џепу. Не верујем да ће доћи до озбиљнијег повећања цена јер је куповна моћ становништва слаба и свако повећање ће потрошаче још више одбијати. Ако буде поскупљења, трговци и увозници ће гледати да нешто ућаре на увозу“ – каже Простран и додаје да је невреме уништило између један и два одсто укупне пољопривредне производње.

Бранко Ружић:Влада ће помоћи оштећеним општинама

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић најавио је да ће Влада изаћи у сусрет свим општинама у Србији у којима је, услед невремена, дошло до материјалне штете.
Ружић је у Скупштини Србије изјавио да ће Влада реаговати и да је на седници у четвртак формирано координационо тело, то јест радна група која ће се бавити последицама штете настале на пољопривредним усевима од града и невремена.

 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*