Због ниских примања, након војника, све више инжењера напушта војску!

Због ниских плата, ВС напушта кадар који има прођу на тржишту рада. Информатичару у систему одбране највише 80.000 месечно

0

ИНЖЕЊЕР информатике запослен у Војсци Србије зарађује, зависно од чина и дужности, највише 80.000 динара, иако исти посао у цивилству вреди и неколико пута више. То је основни разлог мањка овог кадра у нашем систему одбране. Осим ИТ стручњака, оружаним снагама недостају и инжењери других профила, грађевински радници, занатлије…

Војска већ годинама бележи одлив припадника који имају добру прођу на тржишту рада, јер не може да их плати колико вреде. Примања у систему одбране одређена су правилницима и другим актима, а Министарство одбране тражи правни пут да стимулише запослене са дефицитарним знањем и способностима.

– Универзитет одбране школује кадар који је потребан оружаним снагама, међу њима и информатичаре – кажу у врху Војске Србије. Проблем је, међутим, што они у цивилству могу да се запосле на примамљивијим и неупоредиво боље плаћеним радним местима. Њиховим „скидањем“, губимо двоструко – остајемо без стручњака који су нам преко потребни, а у неповрат одлазе и средства уложена у њихово образовање.

Кадети школовани на Војној академији имају обавезу да раде осам година као официри. Тек по истеку тог рока могу да затраже раскидање радног односа са Војском Србије. Многи, међутим, и не чекају овај рок да се „скину“, због чега Министарство одбране покреће судске поступке.

Слична ситуација је и међу професионалним војницима. Одлив војника све више је условљен привредним кретањима. Униформу и оружје све чешће војни професионалци мењају радним оделима и алатом и запошљавају се у компанијама које повећавају своје капацитете и подижу нове фабрике.

– Инвеститори дају боље услове рада и зараде и ту је војска најчешће немоћна. Овај случај посебно је изражен у Војводини, као и у градовима у које се сливају инвестиције. Развојем привреде и лимитираним војним буџетом могуће је да ће овај проблем у будуће бити још израженији – наводе у ВС.

Пракса показује да приватници радо запошљавају бивше војнике и официре, јер знају да добијају позудану, прецизну, одговорну радну снагу. Додатни аргумент је и да им је ризик од проблема мањи, јер су сви бивши војници прошли безбедносну проверу.

У циљу ефикасније попуне јединица Министарство одбране дефинисало је полазне основе за измену Уредбе о стањима у служби и унапређивању официра и подофицира, који се најчешће „регрутују“ из војничких редова. Ове промене требало би да као мерило наметну компетенције, ефикасност и бољу мотивацију старешина, као и њихово стручно усавршавање и напредовање у служби.

ЈАЧИ ЗА 170 ОФИЦИРА

ВОЈСКА Србије током 2016. појачана је са 170 официра, који су чинове стекли на Војној академији и Медицинском факултету ВМА. Дужности у гарнизонима преко конкурса преузела су 23 официра. Из јединица је пробрано 170 војника, који су после завршеног Основног курса добили подофицирске чинове. Ових дана завршава се процедура пријема у Војску Србије групе од 300 професионалних војника.

Р. ДРАГОВИЋ; Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*