ЗБОГ ПЕДОФИЛИЈЕ: Кардинал Пел осуђен на шест година затвора

0

Бивши министар финансија Ватикана, кардинал Џорџ Пел, осуђен је на шест година затвора због сексуалног злостављања двојице дечака који су пре више од две деценије певали у црквеном хору у катедрали у Мелбурну.

Пел (77) ће, према судској одлуци, морати да одслужи минимум три године и осам месеци затворске казне пре него што буде могао да поднесе захтев за условно ослобађање.

„Према мом мишљењу, ваше понашање је било прожето запањујућом ароганцијом“, рекао је током изрицања пресуде судија Питер Кид, пренела је агенција АП.

Бивши министар финансија папе Фрање осуђен је једногласном одлуком пороте у децембру прошле године због сексуалног злостављања тада 13-годишњих дечака, што је починио крајем 90-их година неколико месеци након што је постао надбискуп у Мелбурну.

Пел је осуђен за пет сексуалних преступа и претило му је до 50 година затвора.

Порота је Пела прогласила кривим 11. децембра прошле године након четворонедељног суђења, али је пресуда објављена тек 26. фебруара због забране медијског извештавања са суђења.

Кардинал Пел је проглашен кривим за пет сексуалних преступа почињених над 13-годишњим дечацима који су певали у хору катедрале Светог Патрика у просторијама цркве пре 22 године.

Суд је саслушао једну од жртава, јер је друга преминула од последица предозирања 2014. године.

Пел је негирао све оптужбе и тврдио како је невин, а његови адвокати поднели су жалбу на пресуду. За сада није јасно да ли ће жалбу поднети и на изречену казну.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*