ЗБОГ УСТАША: У Блајбургу више неће бити исто, Аустрија мења правила?

0

Окупљања у Блајбургу, малом аустријском градићу на граници ка Хрватској и Словенији, засигурно више никада неће бити иста, пише Тањуг.

Та окупљања неће бити иста након што је ове године устала најпре аустријска јавност, а потом се организовала и полиција против оног што се сматра једним од највећих неонацистичких окупљања у овом делу Европе.

Према писању ријечког Новог листа, Аустријанци нису упућени у финесе овог историјског догађаја, већ суде по фотографијама објављеним у тамошњим медијима, а које приказују атмосферу ша окупљања из претходних година.

А на тим фотографија се могу видети људи који поздрављају нацистичким поздравом, породице и појединци обучени у усташке униформе…

Због свега тога, на Блајбуршком пољу је полицијска контрола била никад јача, а под посебном контролом су били појединци и организације које су означене као најекстремније.

Истовремено са блајбуршким скупом одржано је први пут и протестно окупљање у организацији аустријске невладине организације.

На транспарентима које су носили млади Аустријанци између осталог су биле истакнуте илустрације Каменог цвета из Јасеновца.

Блајбуршко окупљање, којем су присуствовали неки министри и председник Сабора Гордан Јандроковић, који је се окупљенима обратио, обезбеђивале су и противтерористичке једнице.

Иначе, аустријска штампа је нимало бираним речима с изразитог политичког центра, пропратили овогодишње обележавање на Блајбургу.

Клајне Зајтунг тако пише о “хиљадама посетилаца на усташкој комеморацији, а дан раније најавио је да се на усташкој комеморацији очекује 15.000 људи“, и једно и друго већ у наслову.

ОРФ је догађај најавио као „екстремистичко десно“ окупљање, уз подсећање да се прошле годин на том месту окупило чак 35.000 људи.

За разлику од претходних година аустријске власти су низом мера спречиле „екстремистично политизовање“ овог окупљања, па је на граници већ спречила уношење екстремистичких застава, одора, капа, знакова, па и политичког пропагандног материјала, што је и сама бискупија Корушке уочи овогодишње комеморације изразито строго осудила.

Аустрија је још прошле године крајем лета, у рану јесен, провела све законске припреме како би убудуће под противнацистичку правну регулативу ове земље потпадало и слављење других фашистичких режима из Другог светског рата, у конкретном случају режима НДХ и уопште усташког покрета.

Европарламентарац аустријског СПО, Јозеф Ваиденхолцер је за хрватски портал Еxпрес рекао да је међу првима покренуо овогодишњу кампању поводом обележавања успомене на, како је рекао, третман ратних заробљеника с краја Другог светског рата.

“Хрватска политика не би требало да подржава блајбуршка окупљања, јер се на том месту истичу и симболи који су у Хрватској забрањени. Ипак, хрватски политичари тамо долазе сваке године, држе говоре на месту сећања и учествују у полагању венаца“, рекао је Ваиденхолцер.

Он је објаснио да аустријске владе до сада нису реаговале зато што се, прво, све одвија на приватном земљишту, друго, зато што законодавство није било прилагођено као данас и, треће, зато што је до одмицања према политичкој екстремности дошло, како је рекао, тек у 1990.

Ове године, за промену, у Аустрији су реаговале власти са свих нивоа, од врховне државне до локалне, те од правосуђа до полиције.

Црква у Аустрији у односу на Каптол послала је незабележео оштро упозорење, да ће Каптол сматрати одговорним за свако евентуално кршење закона и реда – од усташке иконографије, преко политичких порука, све до точења алкохола.

 

танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*