Због Вучића се истовремено распадају четири странке

0

Kада странкама кажеш “избори”, странке кажу “спремни смо”. Међутим, само после избора буде јасно ко је заиста био спреман за изборе, а ко је блефирао.

После априлских избора чак четири парламентарне странке налазе се у расулу или пред распадом.

Демократска странка

Демократска странка није успела да се консолидује још од губитка власти 2012. године. Демократе ни после четири године нису успеле да се навикну на опозиционе скупштинске склупе.

ДС је преживео неколико цепања од 2012. године. Најдраматичније цепање догодило се пред изборе 2014. године када се одвојио Борис Тадић и уз помоћ Александра Вучића основао Социјалдемократску странку, али је раскол у странци почео још када је Драган Ђилас донео одлуку да из странке избаци неколико високих функционера.

Најпознатији је случај Вука Јеремића који је у то време био председник Скупштине Уједињених нација.

Други озбиљнији камен спотицања изненада се појавио на опозиционом путу демократа после страначких избора када самоуверени Бојан Пајтић није могао да се помири са чињеницом да више није председник странке.

Његово инфантилно понашање створило је две струје у странци – струја која подржава Шутановца и струја која верује да је Шутановац Вучићев Тројански коњ.

Пајтић одбија да учествује у раду странке, а од губитка страначких избора не појављује се ни у Скупштини. Амир Бислими и Јелена Балашевић напустили у странку после Шутановчеве победе.

Доста је било

Иако је једва успео да пређе цензус и угура се у Скупштину уз помоћ гласова бивших гласача Демократске странке, приватно политичко удружење Саше Радуловића такође се налази у расулу.

Радуловића не цепа Вучић. Радуловића цепа Радуловић.

Он је својим диктаторским понашањем успео да створи чак две фракције незадовољних чланова.

Једна фракција формирана је 2014. године под називом “Слободни парламент” након што је Радуловић самовољно из ЂБ избацио десетак чланова јер су тражили више транспарентности и демократије у процесу одлучивања.

Друга фракција створена је на Врачару пред априлске изборе. Група од неколико десетина чланова напустила је ЂБ након што је Радуловић у фалсификовао локалну изборну листу.

Врачарска фракција отворено захтева његову смену због тираније, пореског дуга од милион долара у САД и напуштања фундаменталних принципа на основу који је ЂБ основан.

Врачарски одбор ЂБ доживео је потпуни распад када Радуловић са ДС-ом није успео да испреговара услове за стварање коалиције у тој београдској општини.

Kоординатор врачарског одбора, Иван Kљајић, ког је Радуловић гурао за председника општине Врачар, убрзо након пропалих преговора поднео је оставку на место координатора.

Спекулише се да је Радуловић из ЂБ самовољно избацио више од 200 чланова.

Демократска странка Србије

Грозница српске неслоге најјаче је погодила Демократску странку Србије која је дуже време важила за најстабилнију странку. Откако су после четири године поново добили место у Скупштини, несугласице на врху разједају странку.

Прво је Санда Рашковић Ивић поднела оставку на место председнице уз образложење да не може да буде председница странке чији локални одбори сарађују са Српском напредном странком.

Међутим, ДСС је оптужио Санду за лицемерство јер је на седницама страначких органа гласала за све локалне коалиције са СНС-ом.

Затим је Сандин пријатељ и власник портала “Нова српска политичка мисао”, који је намештао предизборне прогнозе у корист ДСС-а, Ђорђе Вукадиновић, запретио да ће напустити посланички клуб ДСС-а због сарадња са СНС-ом.

Вукадиновић није морао дугао да чека, јер га је Председништво странке већ следећег дана избацило из посланичког клуба и позвало га да странци врати посланички мандат. Он је одлучно одбио да врати посланички мандат.

Председник београдског одбора ДСС-а, Урош Јанковић, оптужио је Вукадиновића за рекетирање

– Лично сам одбио уцене Ђорђа Вукадиновића, да му ДСС месечно плаћа апанажу коју је тражио како би писао позитивно о нама. Преварио нас је и сада је очигледно да ће украсти мандат који му је Санда лично подарила, рекао је Јанковић,

Неколико дана касније, Извршни одбор ДСС-а предложио је Председништву “аутоматско” избацивање Санде из странке.

Председништво је на крају избацило Санду из странке.

Социјалистичка партија Србије

Социјалистичка партија Србије је једина странка која се распада, а део је владајуће коалиције.

Све је почело када је председник сурдуличких социјалиста Новица Тончев у јавност изнео податак да се СПС налази у тешким финансијским дуговима, оптуживши социјалисте из “круга двојке” да не брину довољно о локалним страначким одборима.

Убрзо је избила медијска свађа између Тончева и Дијане Вукомановић. Тончев је Вукомановићеву оптужио да не би сломила “нокат или трепавицу” за неког локалног социјалисту, а прозвао је и Дачића јер се плаши Вучића.

Затим је Ненад Боровчанин преко Твитера оплео по својим страначким колегама и због тога добио укор од Статутарне комисије. Он је тада саопштио да са врхом странке може само да комуницира преко медија, наводећи да је СПС као Гестапо.

Убрзо након што их је Статутарна комисија казнила, Вукомановићева се исчланила из странке, а Боровчанин је поднео оставку на све страначке функције.

Пар дана касније саопштено је да је Боровчанин избачен из СПС-а.

Муке Ивице Дачића нису се зауставиле само на Вукомановићевој, Тончеву и Боровчанину.

Успаване духове из предизборне кампање пробудио је Бранко Ружић када је у интервјуу за “Недељник” рекао да му није циљ да руши Дачића, већ да му је изазов да руши најјачег у држави, алудирајући на Вучића.

Медији блиски Александру Вучић објавили су да је коалиција СНС-СПС на ивици распада због Ружићевих изјава о рушењу. Дачић је после изборне кампање, током које су поједини социјалисти водили кампању против СНС и Вучића, обећао Вучићу да ће контролисати своје сараднике.

Међутим, Ружић је доказао да га је немогуће контролисати.

Славица Ђукић Дејановић рекла је да ће се о случају Бранка Ружића расправљати на седницама страначких органа, док је Дачић наговестио да ће Ружића можда склонити са места потпредседника странке, упозоравајући да би рушење Вучића значило и рушење Дачића.

Социјалдемократска странка и Нова странка

Социјалдемократска странка Борис Тадића ушла је у Скупштину на веома сумњив начин и то са пар гласова изнад цензуса. СДС је доживео најјачи ударац када је Александар Сенић напустио странку и учланио се у СНС.

Сенић је са собом у СНС повукао и комплетан одбор СДС-а у Рачи. Цео одбор СДС у Белој Паланци убрзо је исто прелетео у табор напредњака.

Блажи распад доживела је Нова странка Зорана Живковића када је Владимир Павићевић одлучио да се повуче из странке и отворено подржи Драгана Шутановца на страначким изборима.

 

 

 

Телепромптер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*