Због злоупотреба корисници бришу налоге са „Фејсбука“

0

Амерички званичници позивају на истрагу због тога што су лични подаци 50 милиона људи са „Фејсбука“ прикупљени и злоупотребљени без одобрења, док се кампања #DeleteFacebook захуктава, а Марк Закерберг и даље без коментара.

„Фејсбук“ је објавио да ће независни тим дигиталних форензичара спровести истрагу и покушати да установи да ли компанија „Кембриџ аналитика“ и даље располаже спорним подацима, које је набавила од компаније „Global Science Research“, преноси Гардијан.

„Ако подаци и даље постоје, то би било тешко кршење правила употребе Фејсбука и неприхватљиво кршење поверења и обавеза које су ове групације преузеле“, навео је „Фејсбук“ у саопштењу.

Ангажовање форензичара и та реченица из саопштења тешко да ће бити довољни да се угаси пожар, па званицници у САД и Великој Британији позивају првог човека „Фејсбука“ Марка Закерберга да сведочи.

„Време је да престане да се крије иза профила на Фејсбуку“, навео је британски посланик конзервативаца Демјан Колинс, председник комитета за дигитални разој, културу, медије и спорт.

Колинс је само један од званичника који је позвао државне органе да спроведу истрагу, али и да саслушају челнике из других ај-ти гиганата попут „Твитера“ и „Гугла“.

Борбу истовремено воде и повређени корисници кроз кампању #DeleteFacebook чија је главна порука да је Фејсбук у најбољем случају нешто због чега узалуд трошите своје време, а у најгорем случају нешто што вам заиста наноси штету и нарушава приватност (као у случају овог скандала).

Објављују се упутства на интернету како да „нестанете“ са Фејсбука, а постоје позиви и да се корисници одрекну и других сервиса који имају везе са Закерберговом мрежом – Инстаграма и Вотсапа.

Брисања налога са Фејсбука је једноставно, али увек постоји опасност, наводи се у упозорењима на мрежама и интернету, да се никада не можете потпуно уклонити све што је дато Фејсбуку, јер постоји такозвани „налог у сенци“ где се складиште навике корисника, односи са другим људима и слично.

 

Гардијан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*