Zbogom samoodlučivanju: Šta je sve Katalonija izgubila primenom „nuklearne opcije“

0

Španska vlada donela je danas odluku da primeni član 155 ustava i raspusti vladu Katalonije, ali je naglasila da time ne ukida autonomiju ovom regionu.

Premijer Španije Marijano Rahoj danas je na vanrednoj sednici vlade doneo odluku o raspuštanju katalonske vlade. Izbori u Kataloniji će biti raspisani u narednih šest meseci, a kako je juče dogovoreno sa opozicionim socijalistima, to bi moglo da se dogodi već u januaru. Tako će do formiranja nove regionalne vlade ovlašćenja biti preneta u Madrid.

Uprava nad Katalonijom sada je zvanično u rukama španske vlade, a mediji prenose da je to prvi koraka ka ukidanju autonomnije. Rahoj je izjavio i da su podaci o stanju katalonske ekonomije zabrinjavajući i da bi ona mogla da oslabi za 30 odsto ukoliko bi bila nazavisna.

Član 155 ustava je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost. U političkim krugovima taj član zovu i „nuklearna opcija“, dok ga je bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija nazvao „atomskom bombom“.

Radi se o ekstremnoj meri predviđenoj za ekstremne situacije, koja je danas prvi put primenjena u istoriji Španije od ponovnog uspostavljanja demokratije u zemlji posle diktature generala Franciska Franka.

Prema tom članu predviđa se da nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu biti oduzeta sva ovlašćenja i prebace se na centralnu vladu u Madridu. Ukoliko se građani dotične regije zbog toga pobune, vlada u odbrani integriteta države ima u tom slučaju pravo da primeni „institucionalnu silu“.

Lider katalonskih separaista Karls Pudždemon, najavio je da će proglastiti nezavisnost ukoliko dođe vlada Španije odluči da ukine autonomiju regionu. Kako je aopšteno iz Madrida, vlada je odlučila da ne ukine autonomiju već da raspusti vladu Katalonije. Marijano Rahoj izjavio je danas da centralna vlada smenjuje zvaničnike u Kataloniji jer su zloupotrebili vlast time što su raspisali referendum o njenoj nezavisnosti.

 

 

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*