Зденко Томановић: „Дан пред смрт носио сам Милошевићево писмо Лаврову. Писало је: Спасите ме, трују ме“

0

Зденко Томановић је био једини грађанин Србије који је Милошевића видео мртвог у ћелији

Један од наших најпознатијих и најцењенијих адвоката Зденко Томановић, у великом интервјуу за Недељник, који је на киосцима од четвртка 9. августа, причао је о својим искуствима из времена када је био правни саветник Слободану Милошевићу у Хагу. Он је открио и како је изгледао њихов последњи сусрет.

„Дан пре него што је у ћелији пронађен мртав, Милошевић ме је замолио да дођем нешто раније код њега у затвор, и да његово, руком написано, писмо однесем у Руску амбасаду, са захтевом да се то писмо преда руском министру Сергеју Лаврову. У том писму се жалио да га у Трибуналу трују и тражио је да га Русија спасе и заштити. Ја сам одмах предао то писмо у Руској амбасади, а пријем тог писма је касније потврдио и Лавров. Дан касније, Милошевић је пронађен мртав“, рекао је Томановић, који је, иначе, био и једини грађанин Србије који га је видео мртвог у ћелији.

Интервју са једним од најпознатијих и најцењенијих српских адвоката Зденком Томановићем почели смо два дана након убиства његовог колеге Драгослава Мише Огњановића…

Томановић је био очигледно разочаран и резигниран: „Миша је убијен само зато што је адвокат. И у овом моменту је само то значајно. Нажалост, наша политичка елита и њихови медијски џелати одмах су видели прилику да криминализују адвоката. Тиме стварају амбијент који релативизује значај овог убиства.

Убити адвоката само зато што се бавио својим послом превазилази снагу свих бројки које нам нуде. Једнакост и сигурност сваког грађанина се не обезбеђује пребацивањем одговорности на неко прошло време.“

А онда је упозорио: „Адвокати се морају ујединити, јер је то интерес грађана Србије.“

***

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*