Железњак са македонским парламентарцима: Балкански царински савез је одлична перспектива, али чувајте слободну трговину са Русијом!

0

Сергеј Железњак, заменик секретара Главног одбора Путинове странке Јединствена Русија састао се са делегацијом парламентарних политичких партија Републике Македоније, који је заступао председник македонске странке Грађанска опција за Македонију Стевчо Јакимовски и председник Демократске странке Срба у Македонији Иван Стоилковић.

Они су разговарали о питањима развоја политичке, економске и културне сарадње, као и значају очувања и јачања духовних веза између Русије и Македоније.
– Русија и Македонија уједињени су заједничким духовним вредностима, заједничком православном и словенском традицијом. Вековима, наши народи су уско повезани историјским и културним коренима – рекао је Железњак.
– Данас посматрамо са дубоком забринутошћу директне притиске споља и непристојне покушаје мешања у унутрашње ствари једне суверене Македоније – промене у националном идентитету, име земље, Устава, државног система и националних симбола. Све ово се ради да би се трансформисала Македонију у протекторат НАТО-а против воље већине њених грађана. Такве акције дестабилизују не само политичку ситуацију у самој Македонији, већ имају негативан утицај на безбедност и стабилност целог региона Балкана – рекао је Железњак.

Према његовим речима, тренутна ситуација је посебно важна у процесу формирања националног консензуса у земљи око идеје јачања Македонија као демократсе и унитарне државе.
– Ми поштујемо борбу патриотских снага Македоније, против сваког покушаја да се промени власт, име и национални симболи земље – рекао је Железњак.

Стевчо Јакимовски скренуо је пажњу на потребу да се између ових партија партија развије дијалог о кључним питањима политике, економије, хуманитарне и сарадње младих, као и кроз интеракцију на локалном нивоу.
– Огроман потенцијал лежи у трговинским односима између две земље, који су потврђени и у експанзији извоза македонских пољопривредних производа – рекао је он.

Железњак је такође истакао да између Русије и Македоније постоји велики потенцијал за сарадњу, који треба да се реализује уз подршку патриотских снага обе земље.
– За развој наших трговинских односа, постоји добра економска платформа, јер Македонија није увела анти-руске санкције. У мају је македонска страна покренула питање о могућности закључивања Споразума о слободној трговини Македоније са Евроазијском економском унијом, по узору на сличан документ са Србијом, који је сада у Македонији фази проучавања на експертском нивоу. При томе, развој односа са Евроазијском унијом не оспорава сарадњу македоније са ЕУ. Сарадња у оквиру ЕАЕЦ ће бити додатна прилика да се промовишу македонски производи на евроазијском тржишту, што је свакако у интересу македонског народа и свих учесника на тржишту – каже Железњак.

Дотичући и питања регионалне економске сарадње, две стране су сагледале актуелну иницијативу да се створи балканска царинска унија, уз услове очувања режима слободне трговине с Русијом.
– У овом случају говоримо о формирању регионалног тржишта, које има 20 милиона потрошача и од интереса је за међународне организације и велике инвеститоре како на Истоку тако и на Западу – рекао је Стоилковић.

Учесници су разговарали и подржали општу идеју формирања сталног форума Македоније и Русије (форум МиР) као платформу за дискусију и отворено учешће политичких партија, невладиних организација, стручњака, као и пословне и шире јавности.
– Мислим да ће тај светски форум да изазове висок ниво интересовања у нашим земљама и да ће бити одскочна даска за многе дугорочне пројекте који имају за циљ развој добросуседских руско-македонских односа – рекао је у закључку заменик секретара Главног одбора странке Јединствена Русија.

 

 

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*