Жељко Ињац: Зашто Срби да подрже македонски ХДЗ?

1

Да би Србија било кога подржала у овом сукобу у Македонији, треба пре свега да има дебео интерес и јасно зна шта хоће. Срби треба да процене ко је победник и са њим да раде, као што Русија тренутно подржава Вучића јер процењује да је фаворит на изборима.

Српска јавност, а нарочито њен патриотски део се опет показују као наивни, да не кажемо као корисне будале. Уместо да се бавимо сопственим интересима ми смо склони из наивности или што нам неко подмеће кукавичије јаје, да се сврставамо и да у актуелном сукобу у Македонији подржимо ни мање ни више но македонски ХДЗ. ВМРО Груевског, који је до последњих избора имао неприкосновену власт деценију уназад, управо је она македонска власт која је признала независност Косова. Они су годинама уназад за све лоше у Македонији оптуживали Србију и ширили антисрпску хистерију попут ХДЗ у Хрватској. Македонцима изгледа уопште није било тешко да признају Косово, а наивној српској јавности која прелази олако преко свега и кратко памти, није проблем да сада подржавају тренутно губитнички ВМРО.

Приче о подршци америчке „дубоку државе“ или пак Сороша Заеву, било да су истините или не, нас у Србији треба да се тичу као лањски снег. Шта нас брига да ли Сорош подржава Заева или Груевског. На крају, ако ћемо по праведности, управо партија коју сада предводи Заев је била на страни Срба за време НАТО бомбардовања и организовала протесте. ВМРО није имао ништа против бомбардовања Србије јер је „бугарашка“ националистичка ВМРО увек баштинила антисрпску политику. Као што сада Албанци подржавају Заева, тако су претходно подржавали ВМРО. Да је Груевски био у опзицији и да му је требала подршка Албанске мањине и он би прихватио „Тиранску платформу“, као што је признао и Косово. Дакле у Македонији нема „добрих“ и „лоших“ момака према Србији. Ми не треба да ту будемо наивни и да паднемо на тренутне патетичне изливе „просрпске политике“ Груевског, нити нас треба лимитирати однос Груевског и Путина.

VMRO

ВМРО је основан 1990. као изразито десничарска македонска партија која је окупила екстремне македонске националисте који су свој политички програм засновали и на антисрпским и пробугарским ставовима. Крајем ’90-их ВМРО је нешто изменио своју политичку платформу из екстремно десне у умерено десничарску.  Суштина ВМРО (Внатрешна Македонска Револуционерна ОрганизацијаУнутрашња Македонска Револуционарна Организација) политике је међутим остала иста. Та политика као што и само име партије сведочи је базирана на начелима старе ВМРО са почетка ХХ века која је била пробугарска и антијугословенска, а пре свега антисрпска. Организација под овим именом је почетком двадесетог века деловала са простора Бугарске као терористичка и комитска, нападајући погранична места између Бугарске и Југославије при чему је убијено 304 српска војника, а преко 1300 је рањено. Врхунац антисрпске политике је било убиство краља Александра у Марсеју, који су организовали Ванчо Михаилов тадашњи вођа ВМРО и Анте Павелић вођа усташа, а само убиство је починио припадник ВМРО Владо Черноземски. Ти злочинци су „хероји“ за људе из ВМРО.

Atentat_u_Marseju

Данас се српским патриотама представља као чин геополитичке мудрости и некаквог патриотизма подршка Груевском и његовој националистичкој ВМРО. Пренадувавају се некакви српски интереси у Македонији и поставља се као српски проблем опстанак Македоније. Као српски интереси се наводе путеви и пруге који Србију преко Македоније повезују са Солуном. Ако је пут и пруга која Србију преко Македоније повезује са Солуном једини разлог зашто би Србија требало да се умеша у конфликт у Македонији и зауме страну у сукобу са неизвесним исходом који се врло лако може прелити и у Србију, онда је тај излаз на Солун прескуп за Србију. Не могу се такви ризични потези подршке било коме у македонском хаосу правдати нашим интересима или југословенским сентиментима. Исто тако је опасно да се Србија увлачи у сукоб Албанаца и Македонаца јер се он онда лако преноси на Косово.

gruevski-pobijedili-su-vmro-dpmne-i-republika-makedonija_7a0e938-1000x600

Србија просто нема интереса да се меша у унутрашње стање у Македонији и нити на терену има неку „своју страну“. Сав интерес Србије данас јесте да задржи мир унутар граница које контролише и да спречи евентуално преливање сукоба из региона преко тих граница. Потребно је заштитити Србе у Македонији ако дође до некаквих сукоба. Све мимо тога би била још једна српска глупост или пак навлакуша великих сила да се Србија увуче у још један балкански рат. Доста су Срби ратовали за друге и другима правили државе које ови данас нису у стању да воде и које им се пред очима распадају. Македонци очигледно због своји политичких глупости и свађа не заслужују да имају државу и ту им нико не може помоћи.

2013_11_15_1-59-55-ni-treba-copy-paste

Да би Србија било кога подржала у овом сукобу у Македонији, треба пре свега да има дебео интерес и јасно зна шта хоће. Срби треба да процене ко је победник и са њим да раде, као што Русија тренутно подржава Вучића јер процењује да је фаворит на изборима. Што се Србије тиче у Македонији постоје три стране, од тога су две македонске од којих је једна антисрпска и трећа је албанска страна. Уместо да унапред заузимамо ставове против Заева, треба видети прво шта он нуди да би био подржан од Срба. На крају не треба из неког будућег дила искључити ни албанску страну. Мудра политика подразумева разговоре са свима и упоређивање „понуда“ да би се дошло до одлуке кога подржати. Но како нам се чини, неки центри моћи на Западу желе да увуку Србију у конфликт  тако што би се ставила на страну Груевског. Последица тога би била да, ако дође Заев на власт, да би он у инат Србима покренуо антисрпску скупштинску декларацију па чак и тужбу против Србије. Тиме би странци добили опет нову српско-македонску конфронтацију и потенцијално нови српско-албански конфликт. Дакле, у памет се Срби и не наседајте на провокације и кампање таблоида иза којих стоје ко зна који центри моћи који не желе добро ни Србији, а ни мученој Македонији.

 

Жељко ИЊАЦ

 

Видовдан

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*