Земан саветује: Боље тражите паре од Русије или може бити рата

0

Покушаји да се Крим врати Украјини довешће до рата у Европи, али би Кијев могао да проба да добије од Русије компензацију за полуострво, сматра председник Чешке Милош Земан.

„Желео бих да се позовем на бившег председника Немачке господина Гаука, који је јавно у Прагу рекао да ако узмемо Крим и вратимо га Украјини, то ће значити рат у Европи. Ја га само цитирам, ништа више. Да ли бисте желели да ризикујете европски рат?“, одговорио је Земан на питање једног посланика Парламентарне скупштине Савета Европе о ситуацији на Криму.

Он је нагласио да је укључивање Крима у састава Русије завршена ствар.

„Шта треба да радимо? То је одговор на други део питања. Ако дође до дијалога Русије и Украјине, мислим да тада треба размислити о компензацији за Крим, финансијској компензацији или компензацији у форми испорука нафте и гаса“, рекао је чешки председник.

Према мишљењу Земана, главни задатак јесте да се избегне рат у Европи, истовремено компензујући губитке државе.

Заменик представника Комитета Савета Федерације за међународне послове Андреј Климов прокоментарисао је Земанову идеју.

„Крим је део Русије. Тако се некоме неће свидети Калињинградска област, неко ће почети да поставља питања за Сахалин, итд. Република Крим и Севастопољ су субјекти Русије. Они су то постали на основу воље народа која је изражена на референдуму у складу са међународним правом. Можете да говорите све шта хоћете, али једини излаз за Украјину из садашњег стања јесте да призна реалност, да сарађује са Русијом у будућности, те да има неке бонусе од такве сарадње“, рекао је Климов.

Бивши председник Немачке Јоханес Гаук изјавио је 2015. године да би „враћање Крима значило рат са Русијом, а рат са Русијом нико не жели“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*