Земан у шали рекао да би новинаре требало „ликвидирати“, и навукао на себе бес многих

0

Несмотрена изјава чешког председника Милоша Земана да новинаре треба ликвидирати, иако је наводно изнета у шали, није наишла на добар пријем у његовој земљи.

На почетку састанка с руским председником Владимиром Путином у Кини у недељу, Земан је поводом великог броја новинара, рекао Путину да их је превише и да их треба „ликвидирати“. Руски председник је узвратио да је довољно да се „смањи“ њихов број.

Разговор Земана и Путина су ухватили микрофони и објављен је на друштвеним мрежама, после чега је канцеларије чешког председника саопштила да је реч о шали, пренео је Асошијетед прес.

Чешки министар спољних послова Лубомир Заорлек је рекао да он „јако“ не воли да разговора о таквој неприкладној теми.

Министар културе Данијел Херман рекао је да је Земанова изјава „неприхватљива“, док је премијер Бохуслав Соботка ретвитовао поруку о броју новинара који су убијени или нападнути у Русији протеклих година.

Чешки посланик у Европском парламенту Павел Теличка је рекао да тај инцидент показује да Земан не заслужује да добије други мандат на изборима следеће године.

Земанове сукоби с чешким новинарима потичу из времена када је био премијер од 1998. до 2002. Он је 2001. запретио да ће уништити недељник који је оптуживао његову владу за нетранспарентну политику која подржава корупцију, што је изазвало протесте новинара у Чешкој, као и у другим земљама.

Првог дана на функцији председника Земан је 2013. напао новинаре наводећи да неки од њих „испирају мозак“ и „манипулишу јавним мњењем“.

Земан, који се противи санкцијама Запада Русији, састао се с Путином на маргинама скупа „Један појас, један пут“ у Пекингу.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*