ЗЕМЉА СЛОМЉЕНЕ НАДЕ И БЕЗНАДЕЖНОГ СИРОМАШТВА: “Амерички сан“ је велика илузија

0

Иако се сматрају за лидера западног света и располажу великим економским потенцијалом, реалност САД је сасвим другачија.

Организација Уједињених нација (ОУН) је програсила Сједињене Америчке Државе за земљу сломљене наде и безнадежног сиромаштва, а “амерички сан“ су назвали илузијом због податка који говори да у САД живи око 20 милиона сиромашних људи, који немају никакве шансе да приуште себи нормалан живот.

Стручњак за питања сиромаштва у ОУН Филип Алстон је изнео податак да у САД живи око 18,5 милиона људи испод границе сиромаштва, што је веома много за земљу са таквим економским потенцијалом као што су САД. То су званичне цифре, а незванично може да их буде много више.

“Број Американаца који живе у условима сиромаштва поред броја становника са високим примањима може само да се увећа у блиској будућности, што ће од САД створити друштво са највећим јазом у свету. “Амерички сан“ веома брзо постаје илузија, јер у САД тренузно влада најнижи ниво социјалне мобилности у односу на било коју богату земљу“, рекао је Алстон у извештају.

Алстон је додао да већину сиромашних у САД чине националне мањине и црнци.

 

 

 

(Правда)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*