Жена којој је Раде поклонио патике

0

„Нико ми никада није поклонио нешто. Рођени брат ми није пружио ово што је тај момак урадио за мене. Патике су ми код куће, носићу их само када идем негде…“

Овако почиње причу 23-годишња Данијела, девојка коју је у понедељак увече непознати младић, кога до тада никада у животу није видела, обрадовао новим патикама.

Непознати београдски херој, који је ову несрећну девојку вероватно виђао како често и босонога проси по аутобусима јавног градског превоза, показао је својим примером да је за нечију срећу потребно јако мало.

Репортери “Блица” пронашли су Данијелу у аутобусу на линији 16. Мрак је полако падао, а она је, тужног погледа, грчевито стежући кутију са новцем, неутешно певала.

– Ништа му нисам тражила. Пришао ми је и питао ме који број патика носим. Рекао ми је да скинем своје патике и пробам те нове. Биле су ми таман – прича Данијела док јој се у очима види истинска захвалност према овом тихом хероју.

Упорно понављајући да му ништа није тражила, ова млада Ромкиња наставила је, не скривајући одушевљење гестом, да препричава највеће изненађење у свом животу.

– Рекао ми је да ме је видео у поцепаним папучама. Ја тог дана заиста нисам имала ништа друго да обујем. Тек када сам скупила паре, отишла сам на пијацу и купила ове патике за 100 динара, видите како су лепе – прича Данијела и показује нам стару, изношену обућу.

Њих носи, како каже, да не би испрљала свој поклон који је добила. А осим обуће, млади београдски херој овој девојци је поклонио и чарапе и јабуке за децу.

Данијела живи са мајком и четворо деце. Свакога дана ова млада девојка води битку за голи живот. Није јој проблем да из Крњаче долази до Новог Београда. Није јој проблем јер би, како каже, за своју децу све учинила.

– Немам. Да имам не бих просила. За све паре које скупим, деци купим храну. Купим им виршле, паштете, памперс, млеко… Ма, пуне кесе им донесем – поносна је ова мајка којој тежак живот и мука прикривају да има само 23 године.

Са одбацивањем и преким погледима среће се редовно, али ћути.

– Ћутим, идем даље. Не обраћам пажњу… Никада се ни са ким нисам свађала – каже Данијела.

Великодушног и брижног младића, Данијела каже, никада неће заборавити. Захвалила му се оним што је једино имала код себе – пољупцем у образ и искреним загрљајем.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*