Жене нациста: Нису смеле да буду мршаве да би могле да рађају

0

Хитлер је у њима видео ослонац друштва и сматрао је да не треба да раде. Задатак им је био да што више рађају, а за то су добијале и ордење.

Kао и у свему у животу, нацисти су врло добро знали што желе од својих жена и нису се либили да то траже.

Њихова најважнија улога је била да буду мајке, како би допринеле ширењу аријевске расе, обезбедиле нову радну снагу и омогућиле Немцима да завладају светом. Један од првих закона које је Хитлер донео био је Закон о подстицању на брак, уведен 1933. године.

Према њему, држава је брачним паровима позајмљивала 1.000 марака, што је одговарало просечном деветомесечном приходу. Чак 800.000 новопечених брачних парова то је оберучке прихватило. Осим тога, постојао је и начин да се избегне враћање новца – рођење једног детета смањивало је дуг за 25 одсто, двоје деце за 50 одсто, а са четворо деце дуг је био намирен – што је био врло делотворан начин подстицања наталитета.

Те 1943. размишљало се и о увођењу закона према којем би свака плодна жена морала имати четворо деце, при чему су очеви морали да буду „расно чисти“. Хајнрих Химлер, вођа СС-а, био је велики заговорник те идеје. Отац те деце након испуњења квоте с једном женом тада би био „ослобођен“ брака како би могао да оплоди још жена. Ипак, закон није никада одобрен јер се страховало да би резултирао друштвеном анархијом.

На рођендан своје мајке 12. августа, Хитлер, који ју је цео живот величао и патио за њом, одлучио је да додељује тзв. Мајчински крст женама које су изродиле највише деце.

Златни крст добијале жене које су родиле чак осморо деце, сребрни су добијале мајке шесторо деце, док је бронзани био намењен онима са „само“ четворо деце.

Њихова улога је била да буду одличне мајке и супруге, а то су могле бити једино ако су апсолутно посвећене домаћинству, деци и мужу. Девојчице су у школи училе да „добре Немице“ треба да се удају младе и упућиване су у тајну како да усреће супруга.

„Мисија жена је да буду лепе и да рађају. То уопште није тако немодерно како се чини. Женка птића дотерује се за свог мужјака и снесе му јаја. У замену, мужјак се брине о њој скупљајући храну и чува је од непријатеља“ – рекао је шеф пропаганде Јозеф Гебелс 1929.

У Вајмарској Републици било је око 100 хиљада учитељица, 2.000 лекарки и око 13.000 музичарки. Већ неколико месеци након Хитлеровог доласка на власт, бројне лекарке и државне службенице добиле су отказ, а исто се десило и правницама. Почетком Другог светског рата ретко која жена је имала посао с пуним радним временом. Ипак, због недостатка оспособљених људи, 1937. донет је закон према коме су жене морале да одраде „годину дужности“, у којој су, као праве патриоте, бесплатно радиле како би допринеле нацистичком „економском чуду“.

Домаћице и мајке није било тешко контролисати, а саветовало им се да се не шминкају и не носе панталоне. Није било допуштено фарбање и стављање трајне, јер се веровало да то може лоше утицати на здравље, а самим тим и на плодност. Женама су дијете биле строго забрањене – јер се сматрало да је јача грађа најбоља за рађање здраве и јаке деце. Из истог разлога им је препоручивано да не пуше.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*