Жене жртве рата из РС предале Брамерцу списак 127 логора за СРБЕ које НИКО ДО САДА НИЈЕ ПОМИЊАО!

У Сарајеву састанак главног хашког тужиоца и Удружења српских жртава рата у Босни и Херцеговини. Жене жртве рата РС предале доказе о злостављању Срба током минулих сукоба у 16 градова

0

ПРЕДСТАВНИЦЕ Удружења жена жртава рата Републике Српске предале су у уторак у Сарајеву главном тужиоцу Хашког трибунала Сержу Брамерцу списак 127 логора у 16 градова у БиХ у којима су злостављани Срби током минулог рата, а које до сада никад нико није помињао, нити су одговорни процесуирани. Председница удружења Божица Живковић Рајилић изјавила је да ништа није урађено на процесуирању ових злочина, иако се зна да је за злочине у 127 логора требало да одговара најмање 250 људи, а колики је број жртава – то се и не зна.

Она је рекла да је в. д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић на састанку навела да је процесуирање и хапшење починилаца ратних злочина над Србима активирано тек у последње три године.

– Моје питање је било: „Где сте били до сада?“, а Тадићева је одговорила да она тада није била главни тужилац. Шта је нас брига ко је главни тужилац, где су оптужнице? – упитала је Рајилићева.

Она је додала да је чланицама Удружења речено да Тужилаштво БиХ има стратегију рада која ће у наредних 15 година можда бити урађена.

– То значи да ништа нису радили 22 године и да неће ни наредних 15, док злочинци не поумиру – рекла је Рајилићева, и упитала шта раде тај суд и Тужилаштво, које је назвала паразитима и подсетила да су им на протеклим састанцима обећавани редовни састанци с представницима Тужилаштва БиХ, али да за две године нису имали ниједан.

Рајилићева каже да је Удружење до списка логора дошло у сарадњи с међународним организацијама које финансира Брисел. Она је навела да су те међународне организације правиле спискове логора за све жртве на Балкану, па тако и за све жртве у БиХ.

– Имале су строге критеријуме, односно морала су постојати по два сведока за сваки од логора која су их водила на места злостављања. Ступили су у контакт са нама и добила сам списак места затварања Срба. То сам предочила Брамерцу и Тадићевој – рекла је Рајилићева.

Брамерц је након састанка рекао да је због жртава и преживелих установљен суд у Хагу и оформљена национална стратегија за ратне зличине.

Он је нагласио да је жртва – жртва, без обзира на националност, и да се према свим треба односити са истим поштовањем.

– Наш суд се затвара крајем ове године, али ће Механизам за међународне судове пренети његове функције даље. Надам се да ће тако и бити, да ће бити настављено кривично процесуирање ратних злочина и да ће тај процес бити врло високо на попису приоритета и у БиХ и у региону – навео је Брамерц.

ХАПШЕЊЕ ДУДАКОВИЋА УСКОРО!

БРАНИСЛАВ Дукић, председник Удружења логораша РС, рекао је да је први пут са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом била и Гордана Тадић, в. д. главног тужиоца БиХ, са још седам тужилаца, и да су обећали да ће у року од шест месеци подићи оптужнице против главних осумњичених за Сијековац, Дервенту, Брод, Мркоњић, Добровољачку, Тузланску колону, те 13 крајишких општина. Дукић тврди и да је обећано да ће Атиф Дудаковић врло брзо бити ухапшен.

С. Мишљеновић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*