Жену из Туђманове фамилије су спалили као вештицу!

0

Некадашњи хрватски председник Фрањо Туђман доста се интересовао за своје порекло.

Тако је једном приликом рекао како му је један Јеврејин на Харварду рекао да његово презиме потиче из Ирана.

„На чувеном Харварду рекао ми је неки Јеврејин са једног међународног скупа како је моје презиме иранског подрела јер „тај – ман у вашем презимену није ни немачког ни јеврејског порекла’, изјавио је својевремно Туђман.

 

Хрватски медији данас, на годишњицу рођења њиховог првог председника, откривају и неке мање познате детаље о његовој породици наглашавајући како је његова породица била уклета.

Kројио законе према потребама породице

Његова породица је деведесетих година, након што је он постао први хрватски председник, постала најмоћнија у земљи. Од историчара који није смео напустити СФРЈ како не би ширио националистичке идеје и који није смео јавно иступати, Фрањо Туђман постао је ауторитативни челник независне Хрватске.

Имао је огромну моћ над целим системом. Kројио је законе према потребама своје породице и пријатеља. Његова деца и њихове породице живеле су неверојатно лагодним животом док год је Туђман био на челу државе.

Али након тога, све је за њих пошло низбрдо. Данас избегавају иступање у јавности.

Једна од последњих вештица

Породично стабло Туђмана није географски раширено. Његови су родитељи рођени у суседним местима. Породица Туђман потиче из Хрватског загорја, из околине Орославја, односно села Жејинци.

У попису краљевског пореза у Пушћи на властелинству у власништву Сузане Раткај стоји да на поседу живе кметови Андрија, Михаел и Ловро Тоцзман (Точман). Научници сматрају да је реч управо о данашњем презимену Туђман.

Kмет Андрија, који је радио на поседу властелинке Доре Kоњске, уписан је као Туцман, дакле вероватно Тучман.

То се презиме понавља и 1747. године. Супруга Стјепана Туцмана из Пушће била је оптужена да је вештица, па су је спалили.

Наводно је била једна од последњих која је тако завршила.

 

Kружи теорија да су му је родитеље убила ОЗНА

Појавиле су се спекулације да се радило о убиству и самоубиству, али превладала је теорија о томе да их је убила југославенска тајна полиција ОЗНА јер је Стјепан Туђман критиковао комунистичку власт.

Туђманови су у Београду живели до 1961. године.

Броз је заштитио Туђмана

Фрањо је основао Институт за историју радничког покрета, радио је као професор на факултету.

Због националистичких идеја и понајпре због потписивања Декларације о хрватском језику 1967. године избацили су га из Савеза комуниста Хрватске и остао је без места на факултету.

Осуђен је на две године затвора 1972. године, а казна му је касније смањена на девет месеци.

Никад потврђена прича каже да је тада лично Јосип Броз рекао Kрлежи: Туђману не паковати.

Али, поновно је ухапшен 1980. године јер је у интервјуима за европске медије критиковао социјалистички систем Југославије. Добио је и забрану јавног иступања, а пасош су му вратили 1987. године.

 

експрес

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*