„Жестивал” поново у Ужицу

Фестивал природних ракија, који није за опијање већ дегустацију, помаже људима да започну породични бизнис

0

После деценију паузе, Ужичани су одлучили да обнове „Жестивал”. Праве у недељу 2. октобра, у хали крај Ђетиње, регионалну смотру најбољих природних ракија овог краја, у ком се одувек пила чиста и жестока „мученица”.

Враћају некадашњи фестивал у живот, али не као класичну ракијаду пуну опијања и бекријања. Његова суштина је у дегустацији наших ракија, које се по целом свету извозе и оних домаћих које тржиште тек освајају, а пре свега у помоћи домаћинима да започну успешан ракијски породични бизнис.

На овом подухвату, жељни да помере нешто из праксе сличних фестивала, окупили су се град Ужице, РРА „Златибор”, Регионална привредна комора, Пољопривредна саветодавно-стручна служба и ТО Ужице.

Добили су подршку афирмисаних породичних дестилерија овог краја чија ракија прелази континенте („Дестилерија Зарић”, „Стара соколова ракија”, „ББ клековача” и други), па понудили и малим произвођачима да на „Жестивалу” прикажу какву препеченицу пеку. Тако ће се представити 13 већ познатих ракијаша и 26 малих газдинстава из 10 општина југозападне Србије са око 70 узорака.

– Кад већ имамо здраво подручје и здраве производе, а таква нам је и ракија, зашто то да не покажемо. Представићемо и друге органске производе, казане и опрему, доћи ће стручњаци са института, хотелијери да уговоре куповине ракије, у причу укључујемо и туризам. А с обзиром на то да се последњих година засади шљива проширују и извоз ракије повећава, најважније је да се људима који би да почну ову производњу или је прошире дају корисна упутства како да избегну тешкоће, боље се представе и освоје тржиште – рекао је у најави „Жестивала” председник ужичке скупштине Бранислав Митровић, који је на челу организационог одбора смотре.

По речима директора РРА „Златибор” Славка Лукића, поједини пословни модели традиционалних производњи на којима је ова агенција радила у пољопривреди, попут пчеларства и малинарства, упослили су стотине људи у Србији.

Таква намера сада је и код ракије, а приватни сектор, каже он, препознаје „Жестивал” као партнерски однос са јавним сектором, прилику за усмеравање буџетских субвенција у исплативе производње.

Већ су с разних страна најављени доласци на ужички фестивал ракија, где ће, уз добру капљицу, бити и занимљивог забавног програма.

С тим што организатори желе да ово не буде само изложба за један дан, већ да ефекти „Жестивала” постану видљиви у дугорочним пословима.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*