Žika Jelić: Žao mi rokera među narodnjacima

0

Bas gitarista Žika Jelić o nastupu „JU grupe“ u petak u Nišu, motorima, muzici i planovim

Najdugovečniji domaći rokenrol bend „JU grupa“, veliki jubilej 45 godina karijere proslaviće i sa niškom publikom u petak, 2. septembra, u dvorištu Univerziteta, popularnoj „Banovini“. Na koncertu pod nazivom „45 godina čistog rokenrola“ predstaviće uživo najveće hitove iz karijere, ali i pesme sa njihovog novog studijskog albuma „Evo, stojim tu“, koji su objavili proletos posle desetogodišnje diskografske pauze.

„Banovina“ je kultno mesto u Nišu, kada je reč o rokenrolu i već smo tamo nastupali dva puta – kaže za „Novosti“ bas gitarista „JU grupe“ Žika Jelić. – Reč je o prostoru koji može da primi svega hiljadu posetilaca, ali oni prave fenomenalnu atmosferu i zato smo odlučili da opet tamo sviramo. Publiku očekuje dobra svirka, osim dobro poznatih kompozicija, koje redovno pevamo sa publikom, biće i pesama sa novog albuma i veoma nas zanima kako će Nišlije reagovati na njih.

* Koncert ste nazvali „45 godina čistog rokenrola“. Da li je bilo teško sačuvati čistoću tog zvuka?

– Nije bilo lako. Kao i u svakom drugom poslu, nije to baš tako sjajno kako izgleda na prvi pogled. Ljubav prema rokenrolu gajimo od ranih dana, kada smo stasali kao dečaci. Tada se pojavio rokenrol kao muzički pravac koji je verovatno uticao na mene, a posle i na mog brata Dragog. Nijednog trenutka nismo razmišljali o tome da napustimo rokenrol i pređemo u neke druge muzičke vode. Čist rokenrol je naša parola. Za sebe mogu da kažem da se bavim rokenrolom jer nisam pokušavao ništa sa strane, pa da se posle ponovo vratim tom zvuku. Vidim da ljudi izjavljuju da su rokeri u duši, a bave se narodnom muzikom. To mi je bezveze.

Da li u Niš planirate da odete motorom?

– Nećemo sigurno, jer za koncert moramo da budemo odmorni i koncentrisani. Motor je, ipak, za relaksaciju i za društvo. I Dragi i ja vozimo „harli dejvidson“. Ovog leta nismo išli negde daleko motorom, najdalje stotinak kilometara od Beograda. Ukoliko septembar i oktobar budu sunčani, ali ne i previše topli, planiramo vožnju motorom sa još nekoliko drugara do Ohrida ili još dalje.

* Kakvi su vam muzički planovi?

– Do kraja godine planiramo da snimimo bar još dva spota za pesme sa novog albuma. Već razmišljamo i o novim pesmama, da ne čekamo ponovo 10 godina da se pojavi novi album, nego da to bude mnogo brže
Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*