Живот и смрт на Алепу (ФОТО)

0

Сиријски новинари и активисти дали су из прве руке своје виђење ситуације у Алепу

Сиријска армија, уз помоћ шиитских милиција и руских Ваздушно-космичких снага напредовала је кроз Алеп и затварање јединог преосталог пута у део града под побуњеничком контролом било је питање времена, када је Махмуд Рашвани, 30-годишњи активиста правио план поновног уласка у зону под опсадом.

Воћа и поврћа већ увелико није било, па је Рашвани са собом понео туце парадајза како би их поделио са пријатељима. Заједно са још два доктора, успео је да се провуче у град.

r03_14712679829

Према његовим речима око 300.000 људи који живе у источном делу града, већ најмање месец дана уопште нису видели воће и поврће. Несташице свеже и конзервиране хране, као и горива, јаја, шећера, млека и брашна већ увелико су свакодневница.

 

posledice-rata-u-alepu-sirija-foto-profimedia-1455276248-843361

Локални савети деле преостале залихе хлеба равномерно како би бар мало олакшали катастрофалну ситуацију.

Сиријци у Алепу, према Рашидовим речима, углавном преживљавају на једноставним, традиционалним јелима од риже, за које скоро да и нису потребни други састојци осим соли и уља. Ипак, кување је отежано због несташица горива – цена доступног гаса чак 5 пута је веће од предратне, док пораст цена риже и хлеба износи око 300 одсто.

8158EE79-729D-42D1-A79E-2F972710647B_w987_r1_s

Kако се очекивало да опсада траје месецима, активисти су покренули акције постављања кућних фарми у којима се гаји поврће, али и то је недовољно за преживљавање комплетне популације града. Уз то, многи су претворили своја возила у „јавне таксије“ којима помажу да се повређени пребаце у болнице“.

r04_14712679934

Иако су побуњеници пробили опсаду, једини пут којим се може изаћи из града и даље је мета жестоких ваздушних удара, због чега већина одлучи да остане док се ситуација бар мало не смири.

Стање најбоље осликавају речи Бербера Мешала, вође цивилног одбрамбеног одреда у Алепу: „Људи су прво стално питали ‘да ли побуњеници напредују?’ Сада само питају ‘има ли риже’.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*