Život s matrjoškama: Tradicija porodice Dmitrijev

0
rad Sergijev Posad (70 km severno od Moskve) nije poznat samo po starinskim manastirima, nego i po dugoj tradiciji oslikavanja matrjoški. U ovom gradu postoji i Muzej igračaka, a u prodajnim paviljonima blizu Tojice-Sergijeve lavre svako može izabrati matrjošku po svom ukusu. Na tim tezgama ima mnogo ovih lepih ruskih igračaka, a među njima se uvek mogu naći i radovi porodice Dmitrijev.

Jurij Viktorovič Dmitrijev oblikuje matrjoške, igračke od lipovog drveta, a njegova supruga Ana Grigorjevna i ćerke Maša i Lena oslikavaju igračke, i svaka to radi u svom neponovljivom stilu. Jurij i Ana su se upoznali u Sergijevo-posadskoj fabrici igračaka. Od tada oni zajedno prave igračke i od malih nogu su svoje ćerke naučili tom zanatu.

„Kada smo bile male, mama i tata su oslikavali matrjoške i u fabrici i kod kuće. Tako smo sestra i ja počele time da se bavimo od malih nogu“, priča Maša.

Maša i Lena su još kao male oslikavale matrjoške, a ujedno su se i igrale. Sada su odrasle i udate, ali kako same kažu, i dalje vole da se igraju matrjoškama.

„Čini mi se da matrjoške ne treba praviti previše ozbiljno. Zbog toga proces njihovog stvaranja mi doživljavamo kao zadovoljstvo, kao igru“, nastavlja Maša.

Maša i Lena se u slobodno vreme bave oslikavanjem matrjoški, a stalno su zaposlene u Sergijevo-posadskom muzeju. Marija se bavi lutkama i u raznim gradovima daje javne časove obuke. Lena je saradnik fonda „Tkanine” – zbog toga su njene matrjoške veoma često obučene u kostime sa ukrasima kopiranim sa starinskih originalnih tkanina.

Serijska proizvodnja i ručni radovi

Ana Grigorjevna je glavni umetnik Sergijevo-posadske fabrike igračaka. Ona u fabrici osmišljava modele za pravljenje „serijskih“ matrjoški. Čitava serija se po odabranom modelu oslikava vodenim bojama u gvaš tehnici sa istim šarama.

Matrjoška kao ručni rad pruža neograničeni prostor za stvaralaštvo. Svaki majstor nalazi svoje omiljene teme i likove. Lena na svojim matrjoškama uvek slika životinje: koze, ovce, kokoške, pa čak i sove.

Omiljena Mašina tema je porodica. Ona pravi velike matrjoške u koje stane cela porodica, počev od bake pa do najmlađih mališana. Najnoviji komplet koji je oslikala Maša sastoji se od 30 matrjoški, a prva je visoka 60 santimetara.

„Ima toliko velikih matrjoški da u njih može stati dete. Kada sam bila mala odlazila sam kod tate na posao i tamo su me dizajneri stavljali u veliku matrjošku i zatvarali. Bilo je mnogo strašno“, smeje se Maša.

Najmanju „seosku lepoticu“ u porodici Dmitrijev napravila je Lena. Njena matrjoška je visoka samo 4 milimetra.

Skromna lepotica

Matrjoška je za porodicu Dmitrijev etalon lepote i pravi primer Ruskinje. Maša i Lena ovako karakterišu idealnu matrjošku: „Prve, najstarije matrjoške su zapravo bile maske lica. Takva matrjoška je povučena u sebe. Ona je skromna i ćutljiva. Mi pokušavamo da ispoštujemo taj princip u svojim radovima, da sačuvamo lik krotke pravoslavne lepote. Mi se veoma trudimo jer će možda neko po našoj matrjoški steći mišljenje o svim ženama u Rusiji“.

Matrjoška ne simbolizuje samo rusku lepoticu nego i porodicu.

„Sve matrjoške u jednom kompletu su povezane“, kaže Maša. „Ako uklonimo bar jednog člana te ’porodice’ i tako sklopimo komplet, u njemu će biti jedno prazno mesto, a to znači da matrjoške unutra neće biti stabilne”.

Jednostavnost na prvom mestu

Pored ruskih matrjoški na policama u kući porodice Dmitrijev nalaze se i tradicionalne japanske drvene lutke kokeshi. Smatra se da kokeši i matrjoške imaju mnogo zajedničkog, i zbog toga se majstori iz obeju zemalja često interesuju za radove svojih kolega.

matrjoške

Kokeši. Ilustracija: Alina Jabločkina

„Kada sam prvi put bila u Japanu, tada je u japanskim novinama objavljen moj članak gde sam pisala o tome kako volim lutke kokeši. Jedna japanka iz Tokija je to pročitala i rekla da želi da mi pokloni kolekciju. Tako smo dobili ove divne lutke“, priča Maša.

Ona kaže da joj se kod lutaka kokeši najviše dopada jednostavnost. Što je manje autor doticao kičicom drvo, igračka je utoliko savršenija.

„A naši majstori pokušavaju sve vreme nešto da dodaju, da ima što više detalja. Mi u našoj porodici pokušavamo da sačuvamo tradiciju jednostavnih slika. Mi oslikavamo matrjošku gotovo u jednom dahu.

Izvor: Ruska reč

POSTAVI ODGOVOR

*