Живот у космосу: Течни зачини и 16 залазака Сунца дневно-(фотографије руских космонаута)

0

Раније смо само из новина могли да сазнамо како живе космонаути на Међународној космичкој станици (МКС). Данас имамо прилику да гледамо фотографије које они снимају током боравка на МКС и постављају на Инстаграму. Космонаути на овој друштвеној мрежи објављују снимке задивљујућих пејзажа и занимљивих детаља њиховог рада и живота на станици, чак и „селфије“ настале у космосу.

Налог космонаута Сергеја Рјазанцева на Инстаграму. Међународна космичка станица снимљена у време изласка сунца. С обзиром да се МКС окреће око Земље, космонаути дневно виде 16 излазака Сунца – изласци и заласци смењују се на сваких сат и по.

Чланови посаде МКС потичу из различитих земаља, а међу њима има и мушкараца и жена. Свако од њих на станицу долази из другачијих разлога, па се разликује и време које проводе у орбити.

Налог космонаута Антона Шкапљерова на Инстаграму. Овако изгледа прибор за личну хигијену. Када су на станици космонаути не могу да се туширају, већ се бришу сунђерима или влажним убрусима.

Налог космонаута Олега Новицког на Инстаграму. Обедовање у космичкој станици увек је забавно. Со и остали зачини су у течном облику, како би се избегло да зрнца доспеју у очи космонаута, јер храна може да лебди слободно пошто нема деловања силе гравитације. На фотографији је приказан обед чланова посаде Међународне космичке станице.

И космонаути воле селфије. Овај је настао 12. априла, на Дан космонаута, током изласка у отворени космос.

Налог космонаута Сергеја Волкова на Инстаграму. Космонаути објављују бројне снимке наше планете настале у космосу. Ово је фотографија Африке, иако се лако може помислити да се ради о површини Марса.

На этой неделе выполнял очень интересный эксперимент «Контур-2» – с борта станции управлял роботом, который находится в Мюнхене (это совместный эксперимент России и Германии). Сначала я работал один: управлял рукой робота, чувствовал через джойстик рукопожатие человека, находящегося на Земле, так как это система двунаправленного управления. Во втором сеансе я управлял одной рукой, а второй – оператор, находящийся в Санкт-Петербурге. Мы брали мяч и перемещали его по командам специалиста в Мюнхене. Планируется, что в будущем такие роботы станут своего рода помощниками космонавтов на станции, смогут осуществлять работы в открытом космосе, а может быть и на других планетах. This week I was working on experiment «Kontur-2» – manipulate robot in Munich with the help of a joystick from the ISS. For the future of space exploration, this telepresence technology means that a cosmonaut could operate a robotic assistant from a space station while it performs tasks requiring fine motor skills on the surface of other planets, for example.

A photo posted by Сергей Волков // Sergey Volkov (@volkov_iss) on

Експеримент „Контур-2“: Сергеј Волков са МКС управља роботом који се налази у Минхену. Очекује се да ће у будућности овакви роботи помагати космонаутима на космичким станицама, можда и на другим планетама.

Налог космонаута Олега Артјомова на Инстаграму. Aurora Australis, односно поларна светлост изнад Јужног пола, изгледа предивно када се посматра из космоса, баш као и са Земље.

26 августа – 70-я годовщина образования РКК Энергия им. С.П.Королева. Поздравляю родное предприятие с Юбилеем! Поздравляю всех кто работал и работает, тех, кто хоть краешком своей судьбы прикоснулся к легендарному предприятию, особенно хочется поздравить ветеранов корпорации, потому что только благодаря им мы находимся на орбите и можем здесь полноценно работать. Желаю ветеранам здоровья и поберечь себя, чтобы они смогли поучаствовать, передать свой опыт и увидеть дальнейшее покорение Солнечной системы! (August 26 – S.P. Korolev Rocket and Space Corporation Energia 70th Anniversary) #Энергия, #Energia, #RSC_Energia, #РКК_Энергия, #Королев, #Korolev, #космос, #space, #rscenergia, #roscosmos, #Роскосмос, #юбилей, #70лет

A photo posted by Oleg Artemyev (@olegmks) on

Олег Артјомов воли да својим пратиоцима на Инстаграму шаље честитке поводом различитих празника. Тако је 26. августа 2016. године колегама честитао 70. годишњицу оснивања Ракетно-космичке корпорације „Енергија“, која је пројектовала истоимену ракету-носач.

Земља посматрана кроз куполу МКС. Некада су совјетски космонаути снимали фотографије у складу са принципима коришћеним током настанка филма из 1969. године „Бело сунце пустиње“. Традиција гледања овог филма пре одласка у космос одржала се до данас.

Сваки космонаут уз себе има фотографије чланова породице. Редовно се чују са својим најближима током викенда.

За космонауте на станици физичке вежбе су веома важне, јер боравак у условима без гравитације може да доведе до слабљења мишића. Пре повратка, важно је да чланови посаде додатно вежбају на покретној траци за трчање.

Пре повратка на Земљу проверавају се сви безбедносни уређаји на МКС.

На Земљи видимо излазак сунца, док у космосу можемо да посматрамо како се Млечни пут помаља иза наше планете.

Задовољна лица чланова посаде МКС непосредно пред повратак на Земљу. Руски космонаут Генадиј Падалка је на станици укупно боравио 878 дана и 11 часова, што је светски рекорд.

Анастасија КАРАГОДИНАРуска реч

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*