Животне приче Српкиње: Од избеглице до царице Сан Франциска и једне од највећих наших добротворки данас

0

Животна прича ове Српкиње доказ је да бајке заиста постоје. Душица Радосављевић, пореклом из Београда, својим трудом постигла је да јој се данас клања цео Холивуд, а надимак јој је царица Сан Франциска. Кренимо од њене најраније младости…

Дениз Хејл рођена је у Београду као Душица Радосављевић, али је њено записано име остало Даница, јер се тако звала љубавница њеног збуњеног кума на крштењу, пише Игор Каранов за магазин Ел. Њен отац био је харизматични краљев официр чија раскошна личност, набијена ерудицијом, ведрином и љубављу према животу, ипак није била окренута материјалним стварима. Обожавао је друштво и кафане, што ће касније, након рата, постати и његов позив. Мајка Анђа била је нежна, али снажна жена чији су се погледи на живот унеколико разликовали од назора њеног супруга. Ипак, љубав их је држала на окупу. Душица је одрасла уз баку и деду у Улици Проте Матеје на Врачару. Током другог светског рата њена породица се нашла у немилости комуниста, а њен отац је био чак и у затвору.
“Од баке сам научила да не мрзим ни онога ко ми нанесе зло. Само стани покрај реке и чекај да поред тебе прође његов леш, говорила је. И то се увек деси. Ако ме неко повреди, окренем лист, затворим књигу и та особа више не постоји – открила је Дениз своје животно правило.”
Са екскурзије на коју је као шеснаестогодишњакиња отишла одмах после рата Душица се никад није вратила. Она и неколицина њених пријатеља пронашли су човека који ће их својим чамцем пребацити у Италију. Пловидба је пошла по злу и мало је фалило да нестану у таласима. Спасао их је један британски миноловац.

“Отишла сам из Југославије као девојчурак. Живела сам без докумената у избегличком логору у Италији где сам радила као манекен за другоразредне модне куће. Било ми је веома тешко, али увек сам била убеђена како ће нешто дивно да се догоди у мом животу. Осећала сам да ће нешто дивно да стигне за мене. Тако сам упознала свог првог мужа, за кога пре удаје нисам знала да је толико богат. Имала сам тада 16 година, пет хаљина, две ташне и три пара ципела”, описује своју животну причу Душица, коју цела Америка зна као Дениз Хејл.

Са првим мужем је пропутовала цео свет, како сама каже, на једном таквом путу по Индији показао јој је девојку њених година која се продаје за ситан новац. Тада је схватила да је избегла такву судбину. После развода са првим мужем удаје се за Винсента Минелија и постаје помајка Лајзи Минели чији је велики пријатељ и подржавалац. Тако је у Лос Анђелесу ушла у високо друштво звезда и богаташа попут Ричарда Бартона, Елизабет Тејлор, Софије Лорен и других.
Затим је упознала Прентиса Коба Хејла, једног од најбогатијих Американаца и преселила се у Сан Франциско. Како каже, он је био љубав њеног живота. У филмском свету позната је као „царица Сан Франциска” јер су јој сви паметни, лепи и имућни мушкарци Калифорније долазили на ноге. Као и претходна два мужа, и он је био отприлике годиште њеног оца, али тада је и она већ била зрела жена и била је уверена да је Прентис љубав њеног живота. То је потврдило и двадесет седам година брака, који је потрајао све до Халеове смрти.

Кад је преминуо Прентис Хејл, живот је режирао још једну драму за Денисе. Троје деце из првог Прентисовог брака подигли су укупно седам тужби против Денисе како би се домогли огромног наследства. „Ако хоћете у бој, имаћете српски рат“, рекла им је тада удовица. Након пет година процес је окончан у њену корист. На партију који је тим поводом организовала, пријатељи су јој поклонили јастук на ком је била извезена реченица: „Никад не тужи српску маћеху.“

Данас живи на ранчу од три хиљаде хектара у Калифорнији. Осим гламурозног начина живота, Дениз Хејл је и осведочени добротвор. Захваљујући њој, а преко Хуманитарног фонда принцезе Катарине, болнице широм Србије добиле су амбулатна кола, инкубаторе и порођајне столове, а студенти Универзитета у Крагујевцу добили су вредне стипендије.


“Принцеза Катарина је пре много година почела да помаже народу у Југославији. Нико се не би тако предано посветио том позиву. Позвала ме је и рекла :”Треба нам помоћ. Желим да дођеш овамо јер желим да ти покажем шта се овде дешава.” Провела сам са њом четири дана по болницама. Никада такав ужас нисам видела у животу. Схватила сам тада како крхка судбина може да буде”, рекла је Дениз у салону Белог двора где, иначе, одседа када борави у Београду. Судбина или не, апартман у ком је први пут спавала као гост Белог двора некада је припадао Јосипу Брозу. Била је “гост” човеку који је њеној породици узео све и вратила се као добротвор да подели са својим народом оно што је стекла бежећи из своје земље.

Magazin Ell, Глас Јавности

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*