Zlatna kopča humskog kneza Petra

0

Ovo je zapon tj. kopča humskog kneza Petra, koji je vladao ovom srpskom pokrajinom 1222-1228. Pronađen je 1882. godine, zajedno sa još nekim zlatnim romejskim novcem, blizu Budimlja (današnje Berane) i otkupio ga je jedan srpski rodoljub u Engleskoj od ser Artura Evansa i poklonio kralju Milanu Obrenoviću.

Knez Petar je prema jednim izvorima bio sin kneza Miroslava, sina Zavide i vlasnika “Miroslavljevog Jevanđelja” tj. sin rođenog brata Stefana Nemanje, dok je prema Tomi Arhiđakonu (splitski rimokatolički arhiđakon), Miroslavljev sin Toljen, bio nećak ili unuk ili rođak kneza Petra, jer latinska reč “nepos“ koju Toma upotrebljava može da ima sva ova značenja.

Nakon smrti kneza Miroslava, Petar se izborio za vlast u srcu nemanjićke države Humu. Poznat je bio po tome da je utvrdio i nastavio politiku Nemanjinog brata kneza Miroslava usmerenu protiv širenja i jačanja rimokatoličke crkve u pravoslavnom Humu, a naročito u srpskom primorju, iako su rimokatolici imali svesrdnu pomoć pape, Dubrovnika i Ugarske. Nije dozvoljavao dolazak rimokatoličkog biskupa u Ston kod Dubrovnika, koji je od Svetog Save bio određen za sedište Humske eparhije SPC.

Na zaprepašćenje rimskog pape, borbeni Petar čak postaje 1223. godine gradski knez Splita zahvaljujući podršci splitskog građanstva a protiv volje rimokatoličkog sveštenstva.

Petrov zapon predstavlja najvažniji dokaz o vladavini ovog srpskog velikaša Humom.

Na zaponu se nalaze dva natpisa. Jedan na srpskoj ćirilici koji glasi: “Zapon velnega kneza hlmskoga Petra“ i jedan na italijanskom: “Pretende comiiti pet—Pripada knezu Petru“.

Čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Istorija Srba

POSTAVI ODGOVOR

*