Златни накит за Пајтићеве послушнике!? (2)

0

Председница Удружења Словака парама грађана Војводине чашћавала челнике ДС-а:

Председница НССНМ Ана Томанова Маканова (у исто време 2011. године и потпредседница и члан Колегијума Владе АПВ) из буџета Националног Савета Словака купила је златни накит од 407.000 динара у златари „Роyал Голд“ у Новом Саду и поделила га сарадницима из АПВ и јавних установа АПВ, јер су обезбедили лов на трофејног јелена, смештај и свечану вечеру за одлазећег амбасадора Игора Фурдику и његову супругу.
Као доказ су јавности презентовани рачуни из златаре и аналитичка картица из рачуноводства Националног Савета Словака. Маканова се међутим све више упетљавала у сопствене лажи: једном наводи да је потрошила на златни накит 345.000 динара па 400.000 динара…Факсимили рачуна које објављујемо не лажу. „Ако лаже коза, не лаже рог“…
Новац који је потрошила на скупоцене поклоне, био је намењен за унапређење две културне манифестације Словака у Војводини што је требало да кошта укупно 400.000 динара!

Схватајући да ће због свега бити велике фрке и проблема, Ана Томанова Маканова, која је иначе огрезла у оваквим или сличним махинацијама, помислила је у први мах, када је информацију о свему затражила Агенција за борбу против корупције, да је пронашла спасоносно решење, преваљујући сву одговорност на колегинцу из владе, Илидико Хајбвајс, ондашњу секретарку Одбора за кадровска питања АПВ, која је у међувремену умрла!? Али, упетљала се у сопствене одлуке:побркала је временске термине, па је испало да је пре поделила поклоне него што их је и купила и слично.

У одговору на захтев за информације од јавног значаја Агенцији за борбу против корупције, Маканова је навела да НССНМ се није бавио избором, врсте, квалитета робе, него је овластио секретара Комисије за кадровска и административна питања правницу Илдико Хајбвајс (заступала је и функцију саветнице председника Владе АПВ Бојана Пајтића ) која је направила списак сарадника, а Маканова не зна шта је купљено у златари а нити коме је поклоњено!? Невешто и прозирно се бранила Маканова…

Да ли је на свечаности Ана Маканова носила део накита купљен о државном трошку у истом пакету са поклонима?

Јер, у свом саопштењу за медије, а који је пренео и словачки недељник „Хлас људу“ (оснивач недељника Хлас људу је НССНМ) председница НССНМ Ана Томанова Маканова,од 9. маја 2017.године, у последњем пасусу “своје одбране” такстативно набројава шта је купио НССНМ, а пре тога је говорила како уопште не зна шта је купљено, јер су то радили други!? Позивање на некога кога висе нема, тек нека служи на част…

Цитирамо њену изјаву:

„Чак и у случају оптужбе за ненаменско трошење финансијских средстава НССНМ и у вези куповине специјалних поклона (златне медаље, наруквице, огрлица, сат…) поступали смо у складу са одобреним плановима и програмима и финансијским планом НССНМ за 2011. годину“!?

Само, Неколико дана пре тога, Маканова је за Дневник, 4.05.2017. рекла следеће:

-На крају петогодишњег мандата Националног савета, свим покрајинским секретарима који су нам помагали у раду купљени су поклони. Такође је уприличена свечана вечера и лов, казала је Маканова.
Тачно је да је Национални савет Словака потрошио 400.000 динара на поклоне, али ни динар није потрошен мимо финансијског плана ненаменски, и без знања и одобрења тадашњег Колегијума Покрајинске владе – изјавила је за „Дневник” председница Националног савета Словака Ана Томанова Маканова.

Али, Маканова се опет покајала, и покушала све да демантује. Међутим, одмах ју је „поклопила“ новинарка Дневника, Ержебет Марјанов, која је разговарала са Макановом о афери златни накит:

-Просто је невероватно колико се лаже. Пре месец дана кад је у Новом Саду избио скандал да је председница једног националног савета, тад и потпредседница бивше Покрајинске владе ненаменски потрошила близу пола милиона динара на куповину златног накита свим тадашњим покрајинским секретарима и на организовање лова јелена капиталца у част одлазећем амбасадору, како је то тада и сама признала, као и то да је за то добила зелено светло од колегијума тадашње Покрајинске владе, сад тврди нешто сасвим супротно.

Све до сада речено је класичан пример сукоба интереса! Па чак и трговина утицајем јер, функционер Анна Томанова Маканова је у исто време потпредседница Владе АП Војводине и чланица Колегијума Владе АПВ а и председница Националног Савета Словачке Националне Мањине у 2011. години и она има моћ да одлучи о трошењу буџетских средстава у обе институције и оба случаја који су повезани (узрочно- последично).

– Зашто ово буди велику сумњу у корупцију? – пита се јавно Павел Сурови, члан Националног савета словачке националне мањине.

– Зато, јер функционер Анна Томанова Маканова прво учествује 2011. године као потпредседница Владе АП Војводине и чланица Колегиума Владе АПВ уз одобрење председника Владе АПВ Бојана Пајтића и обезбеђују из буџета АП Војводине лов на капиталног јелена у ревиру Бач, свечану вечере и смештаја за одлазећег амбасадора, а у другој функцији истовремено и као председнице НССНМ (како је она навела у својој изјави за Дневник 04.05.2017 да се ништа није дешавало без одобрење и знања тадашњег колегијума Владе АП Војводине којег је била и сама члан) купује “специалне поклоне“ златни накит из друге институције буџета НССНМ, који финансира Република Србија и АПВ! Њени потписи су на фактурама и налозима за пренос финансијских средстава златари „Роyал Голд“! А, она наводно не зна коме је поделила златни накит? Али тврди и зна у свом одговору да су “специјални поклони“ подељени сарадницима из АПВ, секретарима АПВ и функционерима јавних установа јер су обезбедли лов на трофејног јелена, свечану вечеру и смештај за амбасадора.

Екипа портала Ембарго

Сутра: зашто Ана Маканова скрива ко је од „жутих“ функционера добио златне поклоне?

Ухваћена у лажи!

Како је председница Ана Томанова Маканова могле да доносе Ванредну одлуку од 8. аугуста 2011.године о додели накита, кад је изјавила за Дневник да је за време свечаности подељен златни накит, а Словачке народне свечаности у Бачком Петровцу су трајале од 31. јула до 7. аугуста 2011?

Како може да тврди да саставни део ове ванредне одлуке о којој ваљда само она зна, да су рачуни из Златаре Роyал голд први од 5. аугуста 2011. године а други од 10. аугуста 2011. године?
Зашто се крије трећа фактура од 60.000 динара из Златаре Роyал Голд која је заведена у аналитичкој картици?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*