ЗЛОЧИН ЗА СВА ВРЕМЕНА: Обележавање 77 година од нацистичког бомбардовања Београда

0

Комеморативним скуповима данас ће бити обиљежен Дан сјећања на почетак Другог свјетског рата у Краљевини Југославији који је почео бомбардовањем Београда, 6. априла 1941. године.

У Алеји страдалих на београдском Новом гробљу биће положени вијенци и одата пошта страдалима у нацистичком бомбардовању Београда, чиме је без објаве рата почео напад нацистиче Њемачке на Југославију.

Одлуку да Београд буде бомбардован донио је њемачки вођа Адолф Хитлер послије вијести о демонстрацијама у Београду против потписивања Тројног пакта.

Главни циљ напада њемачког ваздухопловства, према наводима историчара, било је разарање Београда, деморалисање војске и народа и уништење југословенских ваздухопловних потенцијала.

Извршење задатка повјерено је 4. ваздушној флоти под командом генералпуковника Александра Лера, а у операцији је учествовало 234 бомбардера и 120 ловаца.

У току 6. априла град је бомбардован у четири налета, а напад је настављен седмог, 11. и 12. априла.

На Београд је изручено око 440 тона разорних запаљивих бомби, погинуло је, како се процјењује, више од 2.500 људи.

Уништено је више стотина зграда, а међу њима је била Народна библиотека Србије.

Југословенску пријестоницу од напада из ваздуха бранио је елитни Шести ловачки пук и јединице противваздушне одбране Ваздушне зоне Београд, који су, према наводима историчара, оборили више од 40 летјелица.

Церемонију полагања вијенаца и одавања почасти у Алеји страдалих предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић, најављено је из Владе Србије.

Вијенце ће положити и представници Града Београда, удружења за његовање традиција, потомци страдалих и грађани, наводи се у саопштењу.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*